Svet
529 ogledov

BiH odpoklicala veleposlanika iz Slovenije

Bosna Sarajevo zastava
Veleposlanik BiH v Sloveniji je eden 21 veleposlanikov, ki jih je predsedstvo BiH odpoklicalo.

Iz urada predsedstva BiH so danes kratko sporočili, da so na izredni seji odpoklicali veleposlanike iz 21 držav, med katerimi je tudi veleposlanik BiH v Sloveniji Slavko Vučurević. Bivši župan mesta Trebinje je veleposlaniške naloge v Ljubljani prevzel letošnjo pomlad.

Med drugim so danes odpoklicali tudi veleposlanike iz Srbije, Črne gore in Hrvaške, pa tudi iz Nemčije, Velike Britanije, Kanade, Italije, Japonske in Svetega sedeža, kot tudi vodjo misije BiH pri Združenih narodih v New Yorku ter vodje misij pri Svetu Evrope in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Niso pa sporočili, koga bodo imenovali na izpraznjena diplomatska mesta.

Dodik je spremembe v državni diplomaciji napovedal med letošnjo predvolilno kampanjo, ko je izrazil nezadovoljstvo z delovanjem veleposlanikov srbske narodnosti, ki se pri svojih potezah niso posvetovali z najvišjimi političnimi predstavniki srbske entitete v BiH Republike srbske, ki jo je takrat še vodil.

Spremembe so napovedali

Po prevzemu položaja v predsedstvu BiH je izjavil, da bo zahteval umik vseh veleposlanikov in generalnih konzulov srbske narodnosti ter predlagal nove, ki bodo "upoštevali interese" Republike srbske. Tudi hrvaški član predsedstva Željko Komšić je pred kratkim napovedal, da bo ocenil delovanje diplomatov iz vrst hrvaškega naroda v BiH ter posledično zahteval spremembe na diplomatskih predstavništvih.

V BiH izpostavljajo, da so bili danes odstavljeni diplomati, ki sta jih v minulih štirih letih na vodilne položaje na veleposlaništvih in drugih diplomatskih predstavništvih imenovala bivši hrvaški in srbski član predsedstva BiH, Dragan Čović in Mladen Ivanić.

"Gre za politični revanšizem"

V HDZ BiH, ki jo vodi Čović, so bili še posebej ogorčeni zaradi današnjega Komšićevega odpoklica vseh veleposlanikov hrvaške narodnosti. Menijo, da gre za "politični revanšizem" in "nadaljevanje poskusov nelegitimnega hrvaškega člana državnega vrha", da bi Hrvate izobčil iz oblasti, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V največji hrvaški stranki v BiH, tako kot v hrvaškem državnem vrhu, vztrajajo, da je Komšić na oktobrskih volitvah zmagal z glasovi Bošnjakov in ne Hrvatov ter da zaradi tega ni legitimen predstavnik Hrvatov v predsedstvu BiH.

Vodenje zunanje politike v BiH je v skladu z daytonskim sporazumom v pristojnosti države BiH, ki jo oblikuje predsedstvo države, ki ima tudi edino pooblastila za imenovanja veleposlanikov in generalnih konzulov.

Dosedanja praksa je temeljila na etničnem oblikovanju diplomatske mreže BiH, na podlagi katere so trije člani predsedstva predlagali diplomate iz narodov, iz katerih tudi sami izhajajo, da bi na vodilna mesta v veleposlaništvih in generalnih konzulatih postavil svoje kadre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.