Svet
19 ogledov

BiH: visoka volilna udeležba

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Splošnih volitev v Bosni in Hercegovini se je udeležilo 54,91 odstotka volilnih upravičencev. Gre za najvišjo volilno udeležbo po letu 2002, odkar obstaja osrednja volilna komisija.

Predsednica komisije Irena Hadžiabdić je še povedala, da so prejeli 52 pritožb. Od tega se jih sedem nanaša na kršitve volilnega molka zaradi razdeljevanja volilnih letakov in volilne propagande.

Kot so pokazale javnomnenjske raziskave pred volitvami, večjih sprememb ni pričakovati, tako da naj bi bili znova izvoljene stranke in politiki, ki so že zdaj na oblasti.

Brez večjih težav
Dodala je, da se omenjeni podatki o volilni udeležbi nanašajo na podatke do 19. ure, ko se je zaprla velika večina volišč po državi, da pa je nekaj volišč v Zenici, Tuzli, Zvorniku, Tešnju, Nevesinju, Bugojnu in občini Center Sarajevo bilo več kot uro po zaprtju volišč še odprtih zaradi velikega števila volivcev.

Povedala je še, da so volitve minile brez večjih problemov. Osrednja volilna komisija bo po 23. uri začela objavljati prve delne uradne izide, najprej glede volitev članov predsedstva BiH, kasneje pa tudi za ostale ravni oblasti.

To so bile druge splošne volitve po vojni v BiH (1992-1995), ki so jih organizirale same oblasti BiH.

 

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.