Svet
7 ogledov

Biki ranili že 70 ljudi

Eden izmed ranjencev tradicionalnega teka pred biki v španski Pamploni.
1/11
Žurnal24 main
Prvi tek pred biki je že povzročil težave, saj je ranjenih že okoli 70 ljudi, med njimi eden huje. Obiskovalci festivala bikov očitno ne jemljejo prav resno.

Poleg huje ranjenega moškega je 12 udeležencev, med katerimi so bili turisti iz ZDA, Velike Britanije, Avstralije, Nove Zelandije in Južnoafriške republike, zaradi poškodb pristalo v bolnišnici.

Bikov ne jemljejo resno
Nek 37-letnik je utrpel več zlomov kosti, udarec v prsni koš in poškodbo vranice. Moški je padel in se znašel pod kopiti dobrih 600 kilogramov težkega bika. Njegovo stanje je še vedno resno. Drugi udeleženci, za katere se je nevarni spektakel končal v bolnišnici, so utrpeli zlome in površinske rane. Veliko lahkomiselnost je izkazal tudi nek turist, ki je med tekom želel fotografirati. Eden izmed bikov ga je nasadil na roge in ga zalučal v zrak, k sreči pa jo je tekač odnesel le z manjšimi udarninami. Ob tem ni fotoaparata niti za trenutek spustil izpred oči.

Ob robu festivala v čast zaščitniku mesta San Ferminu, ki se je začel v nedeljo, je mlad Irec izgubil življenje, ko je padel z zidu. Kot je sporočila policija, naj bi bil mladenič pijan.

Na spektaklu, ki ga močno kritizirajo zaščitniki živali, se bo do 14. julija vsako jutro šest bojnih bikov in šest krotkih volov podilo skozi ulice starega mesta do arene, kjer jih zvečer ubijejo toreadorji. Pred njimi na 825 metrov dolgi progi teče več sto pogumnih moških, ki lahko kot edino "orožje" za zaščito pred biki uporabijo skupaj zvit časopis. Tek je postal znan po vsem svetu prek romana Sonce vzhaja in zahaja Ernesta Hemingwaya iz leta 1926.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.