Svet
6 ogledov

"Bil je organiziran kaos"

Na tisoče potnikov ni ostalo ujetih samo na evropskih letališčih, temveč tudi dr Žurnal24 main
Letalski potniki se zaradi vulkanskega pepela soočajo z negotovostjo potovanja na želeno destinacijo. Na britanskem BBC so zbrali izpovedi jeznih in razočaranih potnikov.

Lucy Wnang, Rotterdam, Nizozemska
"Nameravala sem potovati v Milano na mednarodni sejem pohištva, ki je pomemben dogodek za oblikovalce. A do sobote ni upanja na let, na letališču pa sem slišala, da bodo verjetno vsi leti odpovedani v naslednjih 48 urah. Sejem se konča v ponedeljek in zelo težko je dobiti vstopnico. Ogromno ljudi, ki so hoteli iti na sejem, je obtičalo."

Srivatsa Vishwanath, Boston, ZDA

"Danes (četrtek) bi morala odpotovati iz Bostona v London in nato naprej v Bangalore v Indiji. Tukaj sem poslovno en mesec in bi se rada vrnila k družini. Prijavila sem se prek spleta in natisnila letalsko vozovnico, a sem na srečo zjutraj od sodelavke slišala za zaprtje letališč, še preden sem se odpravila na letališče. Skoraj tri ure sem na telefonu čakala na informacije in dobila let za naslednji četrtek, tako da moram zdaj čakati še pet dni. Kakorkoli, imela sem srečo, ker če bi šla na letalo v sredo in pristala v Londonu, ne bi mogla naprej v Bangalore in bi več dni obtičala na letališču Heathrow."

Glen Milne, naftna ploščad na severnem morju blizu škotske obale
"Sem delavec na naftni ploščadi na Severnem morju, okoli 50 kilometrov od Aberdeen. Vsi poleti s helikopterjem z naše ploščadi na letališče v Aberdeen so bili odpovedani, čeprav helikopterji letijo na višini največ sto metrov. V petek zjutraj bi se moral vrniti domov, zdaj pa ne vem, kdaj bom šel. Vsi delavci, ki bi morali v četrtek iti domov, so morali ostati in delati naprej. Če delaš na naftni ploščadi, si tako ali tako že navajen na zamude. Gledali smo satelitske posnetke in videli, kako se oblak premika. Moji sorodniki v Aberdeenu so mi povedali, da se v zraku voha žveplo, pravijo, da smrdi po gnilih jajcih. Ko sem bil na Islandiji, sem tudi sam to vohal v zraku. Tam se navadiš, ne pa na Škotskem. Upam, da bom v soboto lahko šel domov k svoji družini in si ogledal nogometno tekmo med Aberdeenom in Falkirkom."

Canice McKee, Rijad, Savdska Arabija

"Obtičal sem v Rijadu, potem ko sem tukaj delal en teden. V petek zjutraj bi moral odpotovati v Dublin prek londonskega letališča  Heathrow, a so mi zjutraj po elektronski pošti sporočili, da je bil let odpovedan. Več informacij mi letalska družba British Airways ni dala, po informacijah na njihovi spletni strani pa leta ni mogoče dobiti do naslednjega četrtka. Letalo od tukaj leti vsak drug dan. Saudi Airlines leti v Madrid, tako da bom poskušal dobiti let za tja, a ne vem, če je še kaj prostih mest. Moje podjetje mi pomaga iskati prenočišče, le upam lahko, da mi ne bo zmanjkalo denarja na računu. Dobesedno sem ujet in ne vem, kdaj se bom vrnil. Moje možnosti so omejene."

James Brooke, Lizbona
"Obtičal sem v Lizboni, potem ko sem priletel iz Brazilije. Hoteli smo pristati na Heathrowu. Ko smo pristali na Portugalskem, so ljudje začeli prižigati svoje mobilne telefone. Že na letalu je bilo slišati govorice, da so letališča v Skandinaviji zaprta, prav tako na Škotskem ter na vseh letališčih po Veliki Britaniji in delih po Evropi. Mislim, da gre za največje zaprtje letališč v zgodovini letalstva. To je dobro, da letalske družbe niso bile pripravljene tvegati. Trenutno se zdi, da se položaj slabša, tako da načrtujem, da bom tukaj ostal še nekaj dni. British Airways nam ne odgovarja na vprašanja in ne trudimo se več iskati prtljage. Ker prestopamo, nam nihče ne more povedati, kaj se dogaja z našo prtljago. Odločili smo se, da najdemo v Lizboni nekaj prijetnih lokalov, kjer bomo vse popoldne. Sonce je močno, veliko imamo videti, tako da se ne pritožujem preveč. Je čisto odbita situacija, a se ne bomo obremenjevali."

Adrian Crane, Manchester
"Od jutra čakamo na letališču v Manchestru. Morali bi iti v Disney World, a je bil naš let ob devetih odpovedan. Tako z ženo in sinovoma sedimo na letališču in ne vemo točno, kaj se dogaja. Vsi smo čemerni, a ni prehudo."

Tim Farish, Oslo, Norveška
"Živim v Oslu in že ves dan poskušam odleteti v London zaradi posla. Vsi leti v norveškem zračnem prostoru so zagotovo odpovedani, tako da sem prisiljen ostati tukaj. Še dobro, da sem doma in ne ujet na letališču, a dlje ko se bo to dogajalo, bolj bo trpel moj posel. V zraku vohamo žveplo. Vonj je podoben vonju gnilih jajc in je zelo moteč. Letalska družba SAS mi je sporočila, naj ostanem doma in jih sploh ne kličem za podrobnejše informacije ter raje gledam poročila po televiziji. Spletna stran za letalska potovanja za Norveško in Skandinavijo Avinor se je zrušila. Tole bo očitno trajalo več dni, tako da lahko le čakam, tako kot vsi drugi."

David Fullard, Dubaj
"V Emiratih se trudijo poskrbeti za vse potnike, ki so obtičali. Hoteli v Dubaju se hitro polnijo. Imamo srečo, da smo v hotelu, saj jih je na tisoče po letališčih. Tudi sam sem bil ujet na letališču. Bil je organiziran kaos – ogromno razburjenih in jeznih potnikov. Neka deklica, stara okoli šest let, je kričala, da hoče domov. Tukaj sem z mamo, potujeva pa v Newcastle. Oba imava želodčne težave. Vse, kar lahko naredimo, je to, da potrpežljivo čakamo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.