Svet
15 ogledov

"Bilateralnost" morda na škodo Slovenije

analogni signal, televizija Žurnal24 main
Italijani bi radi težave s Slovenijo in Hrvaško reševali dvostransko. Strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo reševanje težave verjetno bolj uspešno, če bi na Italijo pritisnile vse države skupaj. V nasprotnem primeru utegnemo imeti z radijskimi in televizijskimi frekvencami še veliko težav.

Italijani v odnosu do Slovenije ter drugih držav ne spoštuje mednarodnopravne zakonodaje. Pravni strokovnjaki, s katerimi smo govorili, pravijo, da o kršitvi suverenosti sicer težko govorimo, nedvomno pa Italija krši zakonske akte. Beseda teče o frekvencah, kjer do težav prihaja že dve desetletji, s prehodom na digitalno televizijsko oddajanje pa so se razmere še poslabšale. Apek se s tem problemom intenzivno ubada od leta 2003.

Povzročanje motenj in gospodarske škode

"Slovenski poslušalci in gledalci na omenjenem območju z Italijo ne morejo gledati ali poslušati slovenskih programov brez motenj, ki povzročajo tudi znatno gospodarsko škodo slovenskih izdajateljem programov (radijskim in televizijskim postajam). Razlog za te težave je, da številni italijanski izdajatelji obratujejo na mednarodno neusklajenih in torej nelegalnih frekvencah, zaradi česar je sprejem slovenskih radijskih in televizijskih programov v bližini meje z Italijo zelo moten. Dovoljenja oziroma mednarodno neusklajene frekvence jim izdaja italijanska agencija za telekomunikacije, pri tem pa se sklicuje na notranjo zakonodajo," pojasnjujejo na Apeku.

Italijani so za "bilateralnost"

Nedavno je italijanski gospodarski minister Paolo Romani pisal hrvaškim kolegom in obljubil odpravo motenj na kanalih 29 in 53. Ob tem je predlagal dvostranski sestanek, kar morda zagotavlja boljša pogajalska izhodišča italijanski politiki, ki se očitno bolje znajde v pogajanjih ena na ena. Kot smo izvedeli, naj bi Romani pismo z enakim predlogom poslal tudi našemu zunanjemu ministrstvu (MZZ). Tam so nam na več vprašanj odgovorili, da sta pri reševanju vprašanja problematike motenj frekvenc vključena MZZ in naša diplomacija. "Zunanje ministrstvo je tako že doslej in bo tudi v prihodnje problematiko izpostavljalo tako na bilateralni in multilateralni ravni kot tudi v pogovorih z drugimi državami, ki jih problematika zadeva. Naš cilj je čimprejšnja rešitev problema," so zapisali. Ali so nasvete poiskali pri pravnikih, niso pojasnili.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pravijo, da "MVZT problematiko škodljivega radijskega motenja rešuje na dvostranski ravni in bo pospešeno nadaljevalo z načrtovanimi aktivnostmi usklajevanja uporabe radijskega spektra z italijansko stranjo". Apek tovrstno iskanje rešitev pozdravlja, vendar svari: "Večletne izkušnje agencije kažejo, da je reševanje te problematike bistveno bolj uspešno z vključitvijo tudi preostalih prizadetih držav ob meji z Italijo." Ali drugače: Italija bi se očitno rada v prihodnje izognila podobnim srečanjem, kot je bilo nedavno v Ženevi. Tam je Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) organizirala multilateralen sestanek predstavnikov Italije z vsemi državami, ki mejijo z njo.

 

Sprostili dva kanala

V slovenskem radiofrekvenčnem spektru je Italija sprostila kanala 27 in 31, kjer oddaja multipleks RTV Slovenija. Ob meji z Italijo imamo na obali 15 kanalov in 24 na severnoprimorskem delu. "Ob tem pa je treba poudariti, da je stanje zelo pereče tudi na delu spektra, ki je namenjen FM-radiu," še poudarjajo na Apeku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.