Svet
44 ogledov

Bill Gates bo podarjal kokoške

Gates kokoši Reševalni pas/Twitter
Ustanovitelj Microsofta in najbogatejši človek sveta Bill Gates je sprožil humanitarni projekt, s katerim bo, kot je prepričan, ublažil ekstremno uboštvo v subsaharski Afriki in še nekaterih drugih državah, med drugim Boliviji.

Najbolj revnim kmetom v subsaharski Afriki in nekaterih državah Južne Amerike bo Bill Gates podaril kokoši. Po njegovih izračunih lahko vsak kmet, ki vzgaja pet kokoši in prodaja jajca, ustvari letni prihodek v višini okrog tisoč ameriških dolarjev. V prihodnjih mesecih bo Gates tako najbolj ubogim kmetom na omenjenem območju podaril sto tisoč kokoši.

Gatesov osnovni cilj je podpreti 30 odstotkov družin v subsaharski Afriki, ki so najbolj revne in ki se težko soočajo z lakoto in pomanjkanjem. Kot ocenjuje Organizacija združenih narodov, na tem območju kar 41 odstotkov vseh ljudi živi v ekstremni revščini. Pomagal naj bi tudi nekaterim državam v Južni Ameriki

Za razliko od kokoši, ki jih imajo zdaj kmetje na tem predelu Afrike, bodo kokoši, ki jih bo kmetom podaril Gates, cepljene in zdrave. Ne glede na dobro namero pa je Gatesov načrt že naletel na pomisleke, ki so usmerjeni predvsem v oskrbo teh kokoši, ki jim bo brez kakovostne hrane nesnost gotovo padla. Poleg tega kritiki načrta menijo, da bo nenadno povečanje ponudbe jajc gotovo znižalo njihovo ceno, s čimer bo ogrožena računica projekta. Gates se sicer strinja, da gre za upravičene pomisleke, a poudarja, da je kljub temu vredno poskusiti.

Bolivija pomoč zavrnila

Bolivijska vlada je včeraj že zavrnila ponujeno pomoč s strani Billa Gatesa. Poslali so mu nekoliko razočarano sporočilo, da naj se poduči o rastočem bolivijskem gospodarstvu. "Kako lahko misli, da živimo kot pred 500 leti, sredi džungle, nevešči proizvesti karkoli?" se je glede tega pred novinarji vprašal bolivijski minister za razvoj Cesa Cocarico. "Z vsem dolžnim spoštovanjem, Gates naj preneha govoriti o Boliviji!"

Bolivija sicer letno vzgoji 197 milijonov piščancev, od tega jih je za izvoz namenjenih 36 milijonov.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 3
  • sprehajalec 20:07 16.junij 2016.

    Praviš, da bi morale Afriške države povečati stopnjo rasti svojih populacij? In je to pravi odgovor Gatesu?

  • URIAH HEEP 15:26 16.junij 2016.

    Gates je znani zagovornik depopulacije, sumim da bodo te kure prenašalke bolezni-ptičje gripe. Ker vse kar naredi pod plaščem humanitarnosti je laž. Je zagovornik depopulacije prek cepiv, sploh v Afriki.Hinavc

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:42 16.junij 2016.

    Kjer je dost trave pa dost revščine je to smiselno. Ampak ne za prodajo ampak za manjše stroške pri kupovanju hrane. Prihranek pri stroških hrane gre potem lahko drugam. Zato se revščina vsaj za odtenek zmanjša. Bolivija se pa ...prikaži več obnaša kot da njihov revni sloj nima problemov z lakoto. Arogantno.