Svet
7 ogledov

"Bilo je glasno, kot da je konec sveta"

Oklahoma city, tornado Reuters
Prebivalci predmestja Oklahoma Cityja so se v torek po koncu iskanja preživelih po ponedeljkovem tornadu začeli vračati na svoje domove. Po uradnih podatkih je v tornadu umrlo 24 ljudi, od tega devet otrok, več kot 230 pa je ranjenih.

Tornado se je pomikal po 17 kilometrov dolgi in poldrugi kilometer široki poti skozi predmestji Newcastle in Moore, ki je bilo najhuje prizadeto. Ameriška nacionalna vremenska služba je v torek sporočila, da je bil tornado najmočnejše kategorije, torej EF5, veter pa je pihal s hitrostjo 338 kilometrov na uro.

Število žrtev se lahko še poveča

Guvernerka Oklahome Mary Fallin je povedala, da se lahko število žrtev sicer še poveča, vendar pa so reševalci v torek pozno ponoči končali iskanje preživelih. Iz ruševin so potegnili več kot sto ljudi, vsak objekt pa so posebej pregledali po trikrat.

Mestu so na pomoč priskočili tudi nacionalna garda, Rdeči križ ter agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema). Prostovoljcev je bilo več kot dovolj in oblasti so jih morale celo zavračati.

Iskanje oviralo vreme

Iskanje preživelih je oviralo slabo vreme z dežjem in vetrom, ki je pihal s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Največ mrtvih otrok, sedem, so potegnili iz ruševin osnovne šole Plaza Towers, v katero se je pred tornadom zateklo 75 oseb. Te so doživele pravo grozo, ko je veter najprej odpihnil streho šole, nato pa še porušil zidove.

Mama enega izmed otrok, ki so zaradi večje varnosti ostali v vrtcu je za CNN dejala, da so bile to najdaljše tri ure v njenem življenju. Z avtom se je sicer odpravila v vrtec po sinova, vendar zaradi polomljenih drogov, poti ni mogla nadaljevati. Obstala je na cesti brez vseh informacij, kaj se dogaja.

"Tri ure nisem vedela, kaj se dogaja, ničesar nisem slišala. To so bile najdaljše tri ure v mojem življenju. Razmišljala sem, da ju ne bom nikoli več videla. Nobena mama, nikoli ne bi smeta izkusiti česa takšnega," je dejala.

Da je lahko svoja sinova spet objela se lahko zahvali učiteljici, ki ju je zavarovala s svojim trupom in staro vzmetnico. Triletnik jo je odnesel le z nekaj praskami, medtem ko je komaj šest tednov star fantek ostal nepoškodovan.

Spet druga mama je dejala, da je takoj ko je prišla na šolsko dvorišče, našla svojega otroka, nečaka in nečakinjo in jih vse skupaj pograbila in odpeljala stran. "Sem brez besed, ne vem, kaj naj rečem otrokom. Kako jim bom to razložila." Njen sin Julio ji je kasneje povedal, da jim je učiteljica naročila, naj si pokrijejo glave.

Prebivalci so se vrnili na porušene domove

So se pa na svoje domove oziroma parcele vrnili tudi nekateri prebivalci. "Še vedno ne morem dojeti, kaj se je zgodilo," je za CNN povedal Steve Wilkerson med brskanjem po ruševinah svoje hiše. "Toda življenje gre naprej, ostati moraš močan."

"Nenavadno je, da ne prepoznaš niti svojih stvari," pa je povedal pretreseni Mack James, ko je stal tam, kjer so bila še pred dnevi vhodna vrata njegove hiše. "Bilo je grozno. Vse je bilo tako glasno, kot da je konec sveta. Med pustošenjem smo bili v kleti. Slišali smo, kako veter odnaša stvari. Ne morem verjeti, da sem preživela," je dejala starejša gospa.

Moore bodo sicer obnovili, vendar obstaja velika verjetnost, da bo spet porušen, saj leži v tako imenovani aleji tornadov na ameriškem Srednjem zahodu, kjer so ti pojavi redni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.