Svet
26 ogledov

Bin Laden, ki se jim je izmuznil

osama bin laden, veselje, mno%C5%BEica, ZDA, praznovanje Žurnal24 main
Po zaslišanju sorodnikov Osame bin Ladna, ki so z njim živeli v Abotabadu, naj bi prišlo na dan, da se je ameriškim silam izmuznil njegov najmlajši sin, tako imenovani prestolonaslednik groze.

Soproge voditelja Al Kaide Osame bin Ladna, ki so z njim živele v hiši v Abotabadu, so pakistanskim zasliševalcem razkrile, da se je v noči napada iz hiše uspelo pretihotapiti enemu od bin Ladnovih sinov. Pakistanska obveščevalna služba predvideva, da gre za 19-letnega Hamza bin Ladna, najmlajšega sina, ki se ga je prijel vzdevek prestolonaslednik groze.

 

Ameriko svarim, da njene ljudi čaka grozen konec, če bodo lovili mojega očeta. Boj proti Američanom je osnova vere.
Hamza bin Laden v posnetku iz leta 2001

Hamza je veljal za bin Ladnovega naslednika. Vpleten je bil v atentat na pakistansko premierko Benazir Buto in se v preteklosti pojavil v najmanj dveh videoposnetkih, v katerih je napovedoval boj proti Američanom.

Bin Ladnove žene kaj več od potrditve, da enega od sinov pogrešajo, niso želele razkriti. V akciji ameriških specialcev je sicer umrl 22-letni bin Ladnov sin Khalid, ki naj bi bil eden od moških na fotografijah, ki so pricurljale v javnost.

Mrtev, pogrešan?
Bela hiša je sprva sporočila, da naj bi bil Hamza mrtev, čerpav ni bilo mogoče z gotovostjo trditi, da je bil med napadom tjulnjev v poslopju. ABC poroča, da naj bi bila njegova mati med tremi ženami, ki jih zdaj zaslišujejo v Pakistanu. Šlo naj bi za Khairiah Sabar, ki se je z bin Ladnom poročila leta 1985. Vse tri ženske naj bi v kratkem zaslišali tudi ameriški agenti.

Omar bin Laden | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Sledili bi vzoru Huseina in Miloševića

Medtem je bin Ladnov klan v New York Timesu objavil izjavo, v kateri so izrazili svoje ogorčenje nad dejstvom, da njihovega očeta niso ujeli živega, ampak so se odločili za samovoljno usmrtitev. Ker ni ne trupla ne slikovnih dokazov o njegovi smrti, v to dvomijo. Če pa je mrtev, se sprašujejo, "zakaj neoborožen moški ni bil aretiran in postavljen pred sodišče, da bi svet izvedel resnico". Smrt Osame bin Ladna naj bi kršila mednarodne zakone. Medtem ko sta Sadam Husein in Slobodan Milošević dobila možnost braniti se na sodišču, je bin Ladnu niso dali. Zahtevajo preiskavo akcije in ameriške odločitve, ne da bi ga postavili pred sodišče.

Nezadovoljni so tudi z ameriško odločitvijo o pokopu na morju, saj so tako družino prikrajšali za izvajanje verskih običajev. Na nekaterih islamističnih straneh se je pojavila malce spremenjena izjava, v kateri so zapisali, da je odločitev za takšen pokop ponižujoča tako za njegovo družino kot njegove privržence. Poleg tega so zapisali, da je Obamova zakonska odgovornost, da razjasni "usodo njihovega očeta". V izjavi so še zapisali, da bi morali njihove sorodnike, ki so preživeli napad, izpustiti.

Poskrbel, da jih je bilo dovolj
Ameriški predsednik Barack Obama vztraja, da je moral v Pakistan poslati zadostno število vojakov, ki bi se lahko v primeru spopada s pakistanskimi vojaki izborili pot iz države. V pripravljenosti naj bi bili še dve ekipi, ki bi se po potrebi vključili v napad. Sprva naj bi v Afganistanu ob meji s Pakistanom čakala dva helikopterja, od posestva oddaljena le 90 minut. Po predsednikovem posredovanju pa so tja napotili še dva dodatna helikopterja.

Medtem ko je Obama sprejel odločitev, da se fotografij mrtvega bin Ladna ne posreduje v javnost, si jih bodo lahko ogledali člani ameriškega kongresa, ki so člani vojaških in obveščevalnih odborov, trdi neimenovai vir iz ameriške administracije. Fotografije si bodo ogledali na sedežu Cie v Virginiji, kdaj, pa se še niso odločili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.