Svet
28 ogledov

Bin Laden med napadom neoborožen

Predsednik ZDA Barack Obama, podpredsednik Joe Biden in predstavniki sveta za na
1/2
Žurnal24 main
Ameriški predsednik v živo spremljal operacijo prijetja prvega moža Al Kaide. Zahteve po objavi fotografij usmrčenega Osame bin Ladna. Bin Ladnova hčerka potrdila smrt očeta.
Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je zavrnil očitke, da je likvidacija bin Ladna na njihovem ozemlju znamenje neuspešnega boja proti terorizmu. Kot je dejal za Washington Post, je "njihova država morda največja žrtev terorizma na svetu". Potrdil je, da pakistanske varnostne sile niso bile vpletene v operacijo prijetja prvega moža Al Kaide.

ZDA bodo morda danes objavile fotografijo pogreba Osame bin Ladna na morju, a končna odločitev o tem še ni sprejeta, je po poročanju Reutersa dejal predstavnik ameriških oblasti.

Predstavniki ameriškega kongresa so medtem zahtevali objavo fotografij ubitega, ki bi služile kot dokaz pred svetovno javnostjo, da je bil prvi mož največje teroristične organizacije resnično ubit.

"Mislim, da bodo v nekem trenutku njegove fotografije objavljene. Ne vem, kdaj, a menim, da bi jih bilo treba objaviti," je novinarjem povedal predsednik kongresnega odbora za obrambo, senator Carl Levin.

Da se objavi fotografij ne bo mogoče izogniti, je prepričan tudi senator Joe Liberman, ki predseduje odboru za notranje zadeve, četudi so fotografije grozne, saj je bil bin Laden ubit s streloma v glavo.

V poslopju v Pakistanu je bin Laden živel zadnjih pet do šest let, je sporočil Obamov svetovalec za boj proti terorizmu John Brennen.

"Vemo, da je bil v kontaktu z nekaterimi višjimi predstavniki Al Kaide,"
je dejal in povedal, da ameriške oblasti sedaj preučujejo gradivo, ki so ga zajeli v prostorih.

"Sedaj nas najbolj zanima, ali bomo dobili kakršenkoli vpogled v morebitne načrtovane teroristične napade ter sledi o članih organizacije."

Obamova administracija je potrdila, da fotografije ubitega Osame bin Ladna obstajajo, a se glede njihove objave še niso odločili iz razloga, da ne bi prizadeli verskih čustev, hkrati pa jih skrbi, da ne bi z neobjavo fotografij spodbujali teorije, že prisotne v Pakistanu in drugod po svetu, ki govorijo o tem, da je Osama še živ.

Bin Ladnova hčerka videla, kako so ji ubili očeta
Eden izmed predstavnikov pakistanske obveščevalne službe je dejal, da je ena izmed bin Ladnovih hčera videla, kako so ji ameriške sile ubile očeta. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je na tiskovni konferenci dejal, da v času napada bin Laden ni bil oborožen. Njegova žena pa je bila ustreljena v nogo.

Bin Ladnova žena je poskušala napasti ameriške komandose, ko so vdrli v sobo, kjer je bila skupaj z možem. Komandosi so jo ustrelili v nogo, vendar je niso ubili, je potrdil Carney. Predstavniki ameriške administracije so sicer v ponedeljek sporočili, da je ženska poskušala zaščititi bin Ladna in da je bila v spopadu ubita.

Carney je sicer dejal, da je fotografija trupla Osame bin Ladna, ki je bil ustreljen v glavo, "grozovita" in da še razmišljajo, ali bi jo objavili. "Pošteno je reči, da je to grozovita fotografija. Lahko bi bila podžigajoča," je deja.

Hčerka z družino v priporu
Bin Ladnova hčerka je sicer še z 10 ostalimi sorodniki v priporu in jih zaslišujejo. Slednje bodo po zaslišanju izgnali v državo, kjer imajo stalno prebivališče. Zagotovo pa jih ne bodo izročili ZDA, saj to prepoveduje pakistanska zakonodaja.

Obveščevalec, ki sicer ne želi biti imenovan, je še, kot poroča Reuters, dejal, da je hčerka stara med 12 ali 13 let in je bila ena izmed prič uboja bin Ladna.

Talibani v Afganistanu pa so medtem sporočili, da še nimajo nobenega oprijemljivega dokaza, da je Osama bin Laden mrtev.

Obama akcijo spremljal v živo

Ameriški predsednik Barack Obama je skupaj z nekaterimi drugimi visokimi predstavniki ameriških oblasti operacijo specialcev, ki so napadli prvega moža Al Kaide Osamo bin Ladna in ga ubili, spremljal v živo. Po nekaterih podatkih tudi prek spletne kamere, ki jo je nosil eden od operativcev.

Med ljudmi, ki so v živo spremljali usmrtitev, je bil tudi ameriški svetovalec za boj proti terorizmu John Brennan. "V živo smo lahko spremljali napredovanje operacije," je povedal novinarjem. "Mislim, da je bil to eden najbolj tesnobnih dni v življenju ljudi, ki so bili v uradu. Minute so se vlekle kot dnevi, predsednik je bil zelo zaskrbljen za varnost naših ljudi v Pakistanu."

Neposredno prek Twitterja
Operacijo pa so po pisanju BBC lahko v živo spremljali tudi twitteraši. Da se je lov na prvega svetovnega terorista začel, je namreč pred svetovnimi mediji objavil Sohaib Athar, eden izmed twitterašev, doma iz Abbottabada, kjer so prijeli Osamo.

Mediji so na njegove twitte postali pozorni šele, ko je ameriški predsednik razglasil, da je prvi mož Al Kaide mrtev. Njegova prva objava je bila zapisana ob enih po lokalnem času. Zapisal je: "Helikopter kroži nad Abbottabadom (redek dogodek)."

Kmalu za tem je slišal eksplozijo, za katero se zdaj ve, da je bila sestrelitev poškodovanega ameriškega helikopterja. V nadaljevanju je objavljal informacije svojih kolegov, s katerimi je bil v stiku.

Medtem ko je svet v pripravljenosti na morebitne povračilne ukrepe Al Kaide, še ni znano, kdo bo nasledil Osamo bin Ladna na vrhu največje svetovne teroristične organizacije. Kot najverjetnejši kandidat se omenja Ajman Al Zavahiri. Mnogi so prepričani, da je bil glavni načrtovalec napadov 11. septembra 2001 na ZDA.

Med njimi je nekdo dejal, da eden od helikopterjev zagotovo ni pakistanski. Američani trdijo, da operacija ni trajala več kot 40 minut, medtem ko omenjeni twitteraš navaja, da je bilo vojaško prisotnost na območju opaziti še naslednji dve uri.

Nek moški, ki biva v bližini bin Ladnovega skrivališča, je bil osupel nad dejstvom, da je bil najbolj zaželeni terorist na svetu njegov sosed.

Razkril je, da otroci, ki so se igrali ob posestvu, žog, ki so preletele zid, niso več dobili.

Prebivalci naj bi jim namesto žoge raje dali denar in tako poskrbeli, da otroci niso vstopili na posest. Posnetek bin Ladnove rezidence si lahko ogledate v zavihku video (vir: YouTube).

Ponarejena fotografija
Ameriška administracija javnosti za zdaj ni posredovala nobenih fotografij ubitega terorista, a so nekateri mediji kljub temu objavili fotografijo, na kateri je krvava podoba bin Ladna, ki pa se je izkazala za ponaredek. Na internetu, zlasti na zarotniških forumih, je krožila že najmanj dve leti, a njene avtentičnosti ni bilo mogoče potrditi.

Prvega moža Al Kaide je usmrtila šesta enota tjulnjev, specialna enota ameriških marincev (Seal Team 6). V ZDA se je vrnila brez fanfar. "Njihova naloga je ubijati teroriste," je za People povedal Jim Hanson, nekdanji predstavnik ameriških specialnih enot. "So najbolj smrtonosni strelci, kar jih imamo."

Zaradi hitrega pokopa trupla bin Ladna v morju – kot trdijo ameriške oblasti zato, da bi minimalizirali njegov status mučenika ter da je bil pokopan v 24 urah, kot zahtevajo muslimanski običaji – so se na spletu pojavile številne špekulacije o njegovi smrti.

ZDA zaprla konzulate
Zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi Al Kaide so ZDA v pakistanski prestolnici Islamabad ter še treh mestih v državi, Peševarju, Lahoreju in Karačiju, zaprle svoja veleposlaništva in konzulate. Interpol je k povečanim varnostnim ukrepom vse svetovne države pozval že včeraj.

Znano ime kurirja
Na dan je medtem prišlo tudi ime kurirja, ki je ZDA pripeljal do skrivnega bivališča Osame bin Ladna. Diplomatski vir je za CNN povedal, da je bil kurir, ki je bil v bližnjem stiku z Osamo in so mu ZDA sledile, Kuvajtčan z imenom Abu Ahmad. Njegova identiteta je znana od leta 2007, ko so ameriške oblasti okrepile prizadevanja za prijetje bin Ladna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.