Svet
12 ogledov

Bin Laden si je želel atentata na Obamo

Pred dvema dnevoma se je pojavila informacija, da je bin Laden v Pakistanu, a Ga Žurnal24 main
Ameriška vlada je na spletu objavila dokumente nekoč najbolj iskanega terorista na svetu Osame bin Ladna, ki so jih našli v njegovi rezidenci v Abbottabadu. Iz njih je razvidno, da si je terorist želel napadov na ZDA in celo na ameriškega predsednika Baracka Obamo.

V pismih, ki jih je napisal na roko, ga skrbi razpuščenost v njegovi organizaciji in izguba zaupanja muslimanov za sodelovanje v terorističnih akcijah, ki bi bile naperjene proti zahodnim državam.

Medtem ko je bin Laden ugotavljal, da Al Kaida izgublja vse bolj pomembne člane organizacije, dokumenti, ki so jih našli v njegovi zdaj že porušeni rezidenci v pakistanskem Abbottabadu, razkrivajo, da se je vse bolj osredotočal na napade na Američane in na načrtovanje napadov, v katerih bi bili tarče visoki predstavniki ZDA.

V tej povezavi si lahko ogledate pisma Osame bin Ladna, ki so jih našli v Abbottabadu. Besedilo je v angleškem jeziku.

Bin Laden si je želel tudi, da bi napadli letalo generala Davida Petraeusa in celo ameriškega predsednika Baracka Obamo. Domneval je, da bi ob morebitnem uspešnem atentatu na Obamo moral na oblast priti "skrajno nepripravljen" ameriški podpredsednik Joe Biden, ki bi lahko v ZDA povzročil krizo, poročilo povzema New York Post.

Bin Laden je pohvalil visoko stopnjo varnosti, ki so jo njegovi varnostniki zagotavljali njemu in njegovi družini, da so lahko toliko let ostali živi. Njegovi otroci se tako nikoli niso smeli igrati na dvorišču brez nadzora odraslih.

Ni imel nadzora nad sodelavci na terenu

V poročilu ameriških varnostnih strokovnjakov (v tej povezavi je poročilo v angleškem jeziku) med drugim še piše, da so bile posebne enote, ki so napadle Osamo bin Ladna, pred enim letom izurjene tudi za to, da so po ustrelitvi terorista preiskale dokumente, jih skopirale in poiskale sledi, ki bi lahko vodile do drugih teroristov. "Konec racije v Abbottabadu je bil začetek obsežnega analitskega dela," piše v poročilu.

Nekoč najbolj iskan terorist na svetu prav tako ni bil v stalnih stikih s svojimi sodelavci v Al Kaidi, ki so na terenu vodili teroristične akcije. "Bin Laden je imel malo kontrole nad drugimi vejami Al Kaide ali somišljeniki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.