Svet
21 ogledov

Bin Ladnu razklal glavo, sedaj v preiskavi

Seal team Profimedias
Robert O'Neill, ki trdi, da je bil on tisti, ki je med drzno akcijo ameriških specialcev pokončal Osamo bin Ladna, se je znašel v vojaški preiskavi zaradi izdaje tajnih podatkov.

Robert O'Neill je nekdanji pripadnik ene najelitnejših vojaških enot na svetu, ameriškega DEVGRU oziroma bolj znane kot Seal Team Six. Enota je 1. maja 2011 izvedla drzen napad na posest v pakistanskem Abotabadu, kjer naj bi se skrival vodja teroristične organizacije Al Kaida Osama bin Laden. Specialci so v najvišjem nadstropju tamkajšnje osrednje stavbe bin Ladna resnično odkrili in ga ubili. 

O'Neill je pred nekaj meseci prekinil tišino in javno razkril, da je bil prav on tisti, ki je v eni od sob v bin Ladna izstrelil tri smrtonosne strele, ki so po lastnih besedah teroristu razklali glavo. Že takrat so nekateri anonimni viri iz enote oporekali navedbam, saj naj bi bilo v tisti situaciji nemogoče ugotoviti, kdo je izstrelil usodne strele. 

Prelomil zavezo molčečnosti

Vojaški vrh je O'Neilla hitro posvaril, naj nikar ne gre predaleč z opisovanjem podrobnosti akcije, med drugim je bilo vsem trenutnim in nekdanjim članom enote poslano pismo, v katerih jih opominjajo na eno temeljnih pravil enote o molčečnosti in izogibanju vsakršne promocije svojega dela.

A nekdanji "tjulenj" jih ni poslušal, zadnje tedne se je tako rad pojavljal v javnosti, med drugim je za televizijo Fox dal dva intervjuja, v katerih je natančno opisal svojo življenjsko zgodbo in tudi usodno misijo.

Očitno je šel s tem korak predaleč, saj so pri posebni vojaški preiskovalni agenciji sprožili uradno preiskavo proti njemu zaradi suma izdaje zaupnih podatkov. 

Komentarjev 5
  • jons 10:05 03.januar 2015.

    Syn lahko prosim navedeš tisti vir, ki z dokazi potrjuje tvojo tezo.

  • Avatar Syn
    Syn 09:32 03.januar 2015.

    Ja pa največji štos da je on in še mogoče kdo edini ki misli da je res ubil pravega Bin Ladna. :) Večina nas sicer ve, da je nekje v planinah Pakistana Bin Laden umrl že leta 2001 zaradi odpovedi ...prikaži več ledvic. A Američani pa še kr futrajo narod z njihovimi propagandnimi lažmi. Face-palm.

  • Avatar roksa
    roksa 09:31 03.januar 2015.

    Pubec, gotof si!!!!!!