Svet
16 ogledov

Biti žena talibana – smrtno nevarno

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Talibanski odnos do žena: pretepanje, pohabljanje in smrt.

Talibanski uporniki se še naprej držijo nekaterih krutih tradicionalnih običajev. V odročnem afganistanskem predelu Qades so tako žensko najprej bičali, nato pa še ustrelili. Njen zločin: bila je obtožena prešuštva, čeprav je bila pri 48 letih vdova. Njen domnevni ljubimec pa naj bi po prepričanju njenih krvnikov pobegnil.

 "Zgodilo se je v javnosti. Čeprav se ni nihče pritožil, bo vlada ukrepala," je dejal predstavnik afganistanske vlade. Ko so imeli talibani med letoma 1996 in 2001 oblast na omenjenem območju, so bila javna kamenjanja in bičanja nekaj vsakodnevnega.

Odrezal nos in ušesa
Times pa je pred dnevi objavil še eno grozljivo zgodbo talibanske soproge. Osemnajstletna Aishi iz Afganistana se je odločila pobegniti od svojega moža, med tem ko je bil on na bojišču. Njegovi sorodniki so jo namreč v tem času zlorabljali.

Načrt pa ji ni uspel – v noči, ko je nameravala pobegniti, jo je mož ujel. Izvršil je kazen, za katero se je odločilo talibansko sodišče: odrezal ji je nos in ušesa. Aishi je zdaj iznakažena, a še vedno živa in na varnem. Trenutno je v zatočišču v Kabulu, čaka pa na plastično operacijo v ZDA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.