Svet
20 ogledov

Bitka z reaktorji se nadaljuje

80-letna Sumi Abe, ki so jo po devetih dneh rešili izpod ruševin. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Delavci v jedrski elektrarni Fukušima nadaljujejo bitko z reaktorji. Število uradno mrtvih in pogrešanih po potresu in cunamiju je preseglo številko 20 tisoč. Devet dni po potresu našli dva preživela.

Devet dni po tragediji na Japonskem so pod ruševinami našli 80-letno žensko in 16-letnika. Njune klice na pomoč naj bi slišali reševalci, ki so pregledovali območje. Ujeta sta bila v kuhinji, v dneh, ko sta čakala na rešitev, pa sta jedla jogurt in drugo hrano, ki je bila v hladilniku. Oba so že odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Išinomaki. 16-letnik se je deveti dan le uspel prebiti izpod ruševin in pritegniti pozornost helikopterja.

Več kot 300 delavcev
Korak za korakom delavci v elektrarni Fukušima napredujejo v bitki s časom in šestimi reaktorji. Več kot 300 delavcev se nahaja znotraj evakuacijskega območja in poskuša čim bolj stabilizirati razmere v elektrarni.

Najbolj kritična je situacija v reaktorju številka 3, v katerem se nahaja plutonij. S pomočjo gasilskih vozil so reaktor več ur hladili z vodo, kljub temu pa naj bi pritisk v reaktorju nevarno narasel.

Delavcem je uspelo pripeljati električno napeljavo do reaktorjev 1, 2, 5 in 6, niso pa še zagnali črpalk, saj morajo preveriti, v kakšnem stanju so. Temperatura v hladilnih bazenih reaktorjev 5 in 6 se sicer vrača v okvire normalnega.

V primeru, da jim ne bo uspelo zagnati črpalk, Japoncem še vedno ostaja rezervni scenarij. Reaktorje lahko zalijejo z betonom, tako kot so to storili po nesreči v Černobilu leta 1986. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bi tak poseg lahko trajal dalj časa, saj se mora gorivo najprej ohladiti.

Radioaktivna hrana
Po poročanju medijev so v hrani, špinači in mleku, ter vodi iz pipe odkrili prisotnost radioaktivnega joda. Kljub majhnim količinam nevarne snovi pa mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) opozarja, da v primeru zaužitja take hrane lahko pride do težav s ščitnico. Najbolj ogroženi naj bi bili otroci in mladostniki. Vlada je že odredila dodatne teste, na podlagi katerih se bo odločila o prepovedi prodaje in razpošiljanja hrane z območja v okolici elektrarne.

Japonska resena po devetih dneh | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Rešili so ju deveti dan
V prefekturi Miyagi so deveti dan po potresu in cunamiju izpod ruševin potegnili dva preživela. 80-letna Japonka in njen 16-letni vnuk sta imela srečo v nesreči, saj sta bila ujeta v kuhinji. V dneh, ko sta čakala na rešitev, sta jedla jogurt in drugo hrano, ki je bila v hladilniku. 16-letnik se je deveti dan le uspel prebiti izpod ruševin in pritegniti pozornost helikopterja. Oba so že odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

V potresu in cunamiju, ki je pred devetimi dnevi opustošil Japonsko, naj bi samo v prefekturi Miyagi umrlo več kot 15 tisoč ljudi, ocenjuje japonska policija. Po do sedaj zbranih uradnih podatkih je umrlo več kot 8 tisoč ljudi, več kot 12 tisoč jih pogrešajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.