Svet
2073 ogledov

Bivša predsednica za 20 let v zapor

Predsednica Južne Koreje Epa
V zameno za politične usluge od velikih družb prejemala podkupnine.

Odstavili so jo leta 2017

Najvišje sodišče v Južni Koreji je danes potrdilo 20-letno zaporno kazen za bivšo predsednico države Park Geun-hye zaradi korupcije in zlorabe oblasti. Gre za končno sodbo v dolgotrajnem sodem postopku po škandalu, zaradi katerega jo je parlament po množičnih protestih leta 2017 odstavil.

Med dolgoletnim postopkom je bilo več sojenj in pritožbenih postopkov, tudi pred vrhovnim sodiščem. Leta 2018 je bila sedaj 68-letna prva predsednica Južne Koreje obsojena zaradi podkupovanja in zlorabe oblasti na 30 let zapora. Po vrsti pritožb in ponovnih sojenj so ji kazen znižali na 20 let. Vrhovno sodišče je 20-letno kazen danes potrdilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejemali podkupnine

Potrdilo je tudi globo v višini 15,5 milijona evrov. Parkova je zaslišanja bojkotirala, češ da je postopek pristranski, tako da ni bila navzoča niti na današnjem izreku sodbe. Vse skupaj bo sicer morala v zaporu preživeti 22 let, saj je bila v drugem primeru obsojena na dve leti zapora zaradi kršenja volilne zakonodaje.

V korupcijski škandal je bila nekdanja predsednica vpletena skupaj s svojo zaupnico Choi Soon-sil, s katero sta skupaj v zameno za politične usluge od velikih družb, tudi od Samsung Electronics, prejemali podkupnine. Bilo naj bi jih kar za 20 milijonov dolarjev.

Vsi štirje še živeči bivši južnokorejski predsedniki so končali za zapahi. Nekdanji predsednik Roh Moo-hyun, proti kateremu je potekala preiskava zaradi korupcije, pa je leta 2009 naredil samomor.

dezurni@zurnal24.si

zapor rešetke celica Grozljivo Svet Osem let ga je imel za sužnja
Komentarjev 1
Sorodne novice