Svet
10 ogledov

Bivša zunanja ministra računala sedem tisočakov na dan

Jack Straw EPA
V podobni aferi, ki je pri nas z mesta evropskega poslanca odnesla Zorana Thalerja, so novinarji na Otoku na limanice ujeli kar dva nekdanja zunanja ministra – Jacka Strawja in Malcoma Rifkinda.

Jack Straw | Avtor: EPA EPA

Politika sta za plačilo obljubljala, da bosta zastavila svoj ugled in vpliv za fiktivno kitajsko podjetje, ki so ga ustanovili novinarji britanskega Channel 4.

Jack Straw, eden od bolj eminentnih članov laburistične stranke, v enem od pogovorov s predstavniki tega fiktivnega podjetja poudarja, da ima z neformalnimi načini prepričevanja za spremembe evropske zakonodaje veliko izkušenj.

Eno od podjetij naj bi mu za takšne usluge plačalo 80 tisočakov letno. Straw na posnetku poudarja tudi, da je ukrajinskega premierja prepričal v spremembo tamkajšnje zakonodaje v prid prav tega podjetja.

V pogovoru z novinarji, ki so se pretvarjali, da so predstavniki kitajskega podjetja, je za svoje usluge zahteval plačlilo skoraj sedem tisoč evrov na dan.

Malcom Rifkind | Avtor: EPA EPA

Nekdanji britanski zunanji minister se je samo prijavil parlamentarni komisiji za etiko in se umaknil iz laburistične poslanske skupine, kjer je bil poslanec od leta 1979. Podobno je naredil nekdanji zunanji minister Malcom Rifkind

Iz laburistične stranke sporočajo, da so nad ravnanjem njunih članov ogorčeni.

Oba politika se sicer lahko sklicujeta, da sta opravljala lobistične usluge, a zaenkrat ni znano, ali sta stike in finančne koristi ustrezno prijavila.

 

"Sestanem se lahko s prav vsakim britanskim veleposlanikom"

Rifkind, ki vodi parlamentarno komisijo za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, na posnetku med drugim poudarja, da lahko zaradi svojega statusa vpliva prav na vse britanske veleposlanike po svetu.

Novinarji so po objavi posnetkov razkrili, da so pristopili k dvanajstim poslancem in jih povprašali, če bi bili pripravljeni svetovati kitajskemu podjetju. Polovica jih ni odgovorila, eden je odgovoril, da njegove usluge niso naprodaj.

Straw in Rifkind sta pristala na sodelovanje s fiktivnim kitajskim podjetjem, ki naj bi svoje poslovanje želelo razširiti v Evropi. "Sestanem se lahko s katerim koli veleposlanikom. Vsi me osebno poznajo, takšna poznanstva so lahko zelo koristna," je na prvem sestanku z domnevnimi predstavniki podjetja poudaril Rifkind. Na drugem je šel še dlje in obljubil, da bo o težavah podjetja, ki ga je želelo najeti, pisal ministrom.

Straw se je hvalil s svojimi "dosežki"

Straw pa je po pisanju Telegrapha poudaril kako je na željo podjetja, ki je imelo rafinerijo sladkorja v Ukrajini, pomagal spremeniti evropsko zakonodajo. Prav tako naj bi na sestanku z ukrajinskim predsednikom vlade leta 2011 dosegel, da je tamkajšnja vlada spremenila zakon, ki je podjetju oteževal poslovanje.

Strawjev tiskovni predstavnik poudarja, da v tem primeru ni neprimerno, če je poslanec uporabil svoje znanje in vpliv, saj naj bi svoje delovanje v prid tega podjetja razkril Evropski komisiji.

Komentarjev 3
  • Papaja Popi 13:39 23.februar 2015.

    Vsega imajo čez glavo pa so še požrešni.Upam, da se enkrat zadavijo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:06 23.februar 2015.

    Aja pa še neki. Kdj boste slovenski novinarji nastavl kakšno past našim koruptivcem v parlamentu in ostalim funkcionarjem?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:02 23.februar 2015.

    " Prav tako naj bi na sestanku z ukrajinskim predsednikom vlade leta 2011 dosegel, da je tamkajšnja vlada spremenila zakon, ki je podjetju oteževal poslovanje."In to ni neprimerno ker je Evropka komisija vedla za to? Spet se norca delajo!