Svet
13 ogledov

Bivšemu premierju grozi zapor

Islandija se je leta 2008 zaradi propada bančnega sektorja skoraj čez noč iz gos Žurnal24 main
Nekdanji islandski premier Geert Haarde se bo moral zagovarjati pred sodiščem zaradi soodgovornosti za propad bančnega sektorja v državi pred dvema letoma.

Odločitev o vzpostavitvi posebnega sodišča je sprejel islandski parlament, ki je danes odločal tudi o sojenju nekdanjemu ministru za finance Arniju Mathiessenu, trgovini Björgvina Sigurdssona in zunanji ministrici Solrun Gisladottir– večina poslancev je glasovala proti.

Svetovalci naj bi mu lagali
Haardeju naj bi grozili do dve leti zapora. Bivšemu premierju in omenjeni trojici ministrov je posebna parlamentarna preiskovalna komisija očitala skrajno malomarnost, saj naj ne bi resno jemali svaril o prihajajočem zlomu bančnega sektorja. Haarde je očitke na svoj račun zavrnil. Kot je dejal, so mu njegovi svetovalci in bančni strokovnjaki lagali.

Na Islandiji vse od njene neodvisnosti leta 1944 še niso bili priča sojenju kakemu politiku pred posebnim sodiščem. Če bo spoznan za krivega, pa bi lahko Haarde postal prvi svetovni voditelj, obsojen v povezavi z globalno finančno krizo. Lani je sicer zaradi finančne krize in bolehanja za rakom odstopil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.