Svet
1010 ogledov

Bizaren sodni postopek v Gradcu

Sodišče Profimedias
Na sodišču v Gradcu na avstrijskem Štajerskem poteka sodni proces proti 14 obtoženim, članom Državne zveze Avstrija, ki zanikajo obstoj avstrijske države.

Izrek sodbe bo predvidoma v petek. V primeru, da jih bodo spoznali za krive, glavnim obtoženim grozijo visoke zaporne kazni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Sodbo bodo izrekli po treh mesecih obravnave.

Glavnim štirim obtoženim tožilstvo očita veleizdajo, za katero je v skladu z avstrijsko zakonodajo zagrožena zaporna kazen od deset do 20 let zapora. Tožilstvo obtoženim očita, da so želeli znotraj obstoječe avstrijske države ustanoviti lastno državo z lastnim vodstvom. Vseh 14 je obtoženih ustanovitve do države sovražne organizacije.

Na čelu združbe je "predsednica Štajerske", ki je tudi vodja državne zveze. Po njenih navedbah se je izobraževala pri državljanih nemškega rajha, nato pa je njihove ideje prenesla v Avstrijo in leta 2015 ustanovila lastno zvezo.

Gibanje državljanov nemškega rajha je gibanje, ki ne priznava leta 1949 ustanovljene Zvezne republike Nemčije in meni, da še vedno obstaja nemški rajh, kot je obstajal med letoma 1871 in 1945. Pristaši gibanja ne priznavajo nemške ustave, zato tudi zavračajo nemške zakone in odločitve, prav tako zanikajo pravno veljavnost davkov in državnih dajatev.

Spisala zaporne naloge za člane vlade

Pred sodiščem je "predsednica" avstrijske državne zveze pojasnila, da so ustanovili "državo ljudi iz mesa in krvi". Kot predsednica vlade je podržavila vojsko, policijo, sodišča, banke in številne organe, ki so po njenem mnenju v resnici zgolj podjetja. Napisala je tudi zaporne naloge za člane dejanske avstrijske vlade, ki naj bi jih aretirali pripadniki avstrijske vojske. Prav slednje je privedlo do njene lastne aretacije.

Na sodišču je predsednica državne zveze še dejala, da v skladu z Združenimi narodi ustanovitev suverene države ni kazniva, kar so po njenih besedah pravzaprav storili ona sama in njeni privrženci. "Vzpostavili smo temeljno strukturo. Smo že na začetku," je še napovedala.

Putina prosili, naj vkoraka v Avstrijo

Med preiskavo so našli tudi pismo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, v katerem ruskega predsednika pozivajo, naj vkoraka v Avstrijo in oblast preda predsednici državne zveze, danes poroča nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Privrženci gibanja so se na sodišču soglasno predstavljali kot "sem oseba X iz družine Y, človek iz mesa in krvi". Pri združbi sicer niso našli nobenega orožja ali dokazov, da bi snovali nasilna dejanja. Sta pa med obtoženimi bivši pripadnik avstrijske vojske ter upokojeni policist, ki si ga je predsednica zveze izbrala za svojega telesnega stražarja.

Ogoljufali okoli 2700 ljudi

Zveza je tudi ogoljufala tiste, ki so se ji pridružili. Teh naj bi bilo okoli 2700, ki so predsednico izbrali za svojo pooblaščenko in zaupnico. Prav tako so verjeli navedbam, da zemljiška knjiga več ne velja in za 100 evrov plačali vpis v "deželno knjigo" in s tem premoženje prenesli na zvezo. Na tak način naj bi zveza pridobila 80.000 evrov, kar je po navedbah tožilstva goljufija. Predsednica sama naj bi glede na obtožnico pridobila premoženjsko korist v višini 44.000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.