Svet
1479 ogledov

Bizarno dogajanje v ameriškem kongresu

Donald Trump Epa
Približno 20 republikanskih kongresnikov je v sredo sledilo pozivu predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj bodo bolj odločni pri nasprotovanju preiskavam pred ustavno obtožbo za njegovo odstranitev s položaja in so vdrli v zavarovano dvorano, kjer je imel odbor za obveščevalne zadeve predvideno zaslišanje uradnice Pentagona.

"Republikanski kolegi nočejo zaslišanj, ker so preplašeni zaradi tega, kar je diplomat Bill Taylor povedal v torek. Vedo, da bo prišlo na dan še več dejstev, ki v celoti obremenjujejo predsednika ZDA," je med drugim dejal demokratski kongresnik iz Kalifornije Ted Lieu.

Vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ukrajini Bill Taylor je v torek šokiral kongresnike, ko je potrdil vse obtožbe, da je Trump pogojeval srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in vojaško pomoč Ukrajini z javno najavo preiskave, ki bi očrnila demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna in potrdila teorijo zarote, da se je Ukrajina vpletala v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Trumpovi podporniki so se v varovano sobo zrinili mimo policije

Odbor za obveščevalne dejavnosti je v sredo želel za zaprtimi vrati v posebni zavarovani sobi zaslišati uradnico Pentagona, pristojno za Ukrajino Lauro Cooper, vendar je pridrvela skupina najodločnejših Trumpovih podpornikov v predstavniškem domu, se zrinila mimo kongresne policije in vstopila v dvorano s prenosnimi telefoni, zaradi česar so jih demokrati prijavili kongresni policiji.

Kongresni pravilnik namreč prepoveduje telefone v tej posebni sobi, poleg tega kongresniki, ki niso člani odbora za obveščevalne zadeve ali dveh drugih odborov, ki vodijo preiskave pred ustavno obtožbo, niso upravičeni do prisotnosti na zaslišanjih. Republikanci so se nekaj časa drli, da jim je dovolj skrivnosti in vzklikali gesla v podporo Trumpu, a so čez čas odšli. Zaslišanje se je nato začelo s peturno zamudo.

Vdor republikancem spominja na dogodke iz leta 2000, ki jo je organiziral Trumpov prijatelj Roger Stone, da bi preprečil ponovno preštevanje glasovnic predsedniških volitev med republikancem Georgem Bushem mlajšim in demokratom Alom Gorom.

V enem od okrožij je namreč začela med ponovnim preštevanjem glasovnic Busheva prednost pred Gorom kopneti in Stone je organiziral naval kravatarjev iz New Yorka in drugih delov ZDA, ki so ponovno preštevanje onemogočili. To je šlo v zgodovino kot protest Brooks Brothers, ki je modni znamka, ki so jo nosili lepo oblečeni "protestniki".

Ameriški komentatorji, ki niso povsem na strani Trumpa, ugotavljajo, da se republikanci proti dejstvom ne morejo boriti in zato skušajo ustaviti preiskave s tovrstnimi izpadi ter pritoževanjem nad procesom. Moti jih, da zaslišanja potekajo za zaprtimi vrati, ter da pred njimi ni bilo glasovanja o začetku postopka ustavne obtožbe. Dejstva, da je Trump pritiskal na tujo državo, da mu pomaga pri volitvah, kar so potrdile že številne priče, pa ne morejo zanikati in se niti ne trudijo.

Demokrati zagotavljajo, da bodo vsa zaslišanja in vse podrobnosti predstavljene javnosti v celoti, ko se bo preiskava končala in še pred glasovanjem o uvedbi postopka ustavne obtožbe.

Trumpov argument, da lahko dela kar se mu zdi, dokler je predsednik ZDA, trenutno preverjajo zvezni prizivni sodniki New Yorka v tožbi tožilstva Manhattna, ki želi dostop do Trumpovih davčnih napovedi. Sodnik prve stopnje je argument o predsedniški popolni imuniteti že zavrnil, o tem sedaj odločajo prizivni sodniki, na koncu bo odločalo vrhovno sodišče.

Trump bi lahko nekoga ustrelil, pa ne bi odgovarjal

Trumpov odvetnik William Consovoy je šokiral prisotne v dvorani, ko je zatrdil, da ima predsednik popolno imuniteto pred vsakim pregonom za vsa kazniva dejanja, dokler je na položaju. Dejal je, da lahko Trump nekoga ustreli sredi belega dne pred pričami in ga ne morejo preganjati, dokler je na položaju. Sodnik prve stopnje je tak argument že zavrnil kot absurden, sedaj se čaka mnenje prizivnih sodnikov.

Podobno obrambo skušata uporabiti tudi dva ukrajinska sodelavca Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija, ki sta se v sredo na zveznem sodišču v New Yorku izrekla za nedolžna obtožbe, da sta kršila zakon z nakazilom denarja za Trumpovo volilno kampanjo, česar kot tujca ne bi smela. Lev Parnas se želi sklicevati na izvršni privilegij in trdi, da ga ne morejo preganjati, ker je delal z Giulianijem, ta pa dela za Trumpa.

Zaradi vsega tega in zaradi umika ameriške vojske iz Sirije Trump izgublja javno podporo, hkrati pa raste podpora ustavni obtožbi. Anketa Quinnipiac kaže, da Trumpovo delo podpira 38 odstotkov Američanov, ne podpira pa ga 58 odstotkov. Podpora ustavni obtožbi je od preteklega tedna v tej anketi narasla z 51 na 55 odstotkov, nasprotovanje pa je usahnilo s 45 na 43 odstotkov.

Republikanci so večinoma proti ustavni obtožbi (88 odstotkov proti in deset za), demokrati so večinoma za (93 odstotkov proti sedem), glavni pa so neodvisni volivci, pri katerih je podpora ustavni obtožbi od preteklega tedna narasla s 50 na 58 odstotkov. Podobno se dogaja tudi v drugih anketah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 11:10 24.oktober 2019.

    Če ustreli sebe ne bo kaznovan, pa še Amerika bo s tem rešena.