Svet
16 ogledov

Blagojevich obsojen le zaradi laganja

Blagojevich je zadovoljen z izidom sojenja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanjega guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha so obsodili zgolj zaradi laganja zveznim agentom.

Porota zveznega sodišča v Chicagu je Blagojevicha spoznala za krivega zgolj v eni od 24 točk obtožnice, in sicer naj bi lagal agentom FBI. Odločitve o tem, ali je ali ni prodajal sedež bivšega senatorja Baracka Obame, ni bilo. Tožilstvo že zahteva ponovno sojenje.

Obamov sedež najboljšemu ponudniku
Do odločitve je prišlo po 14 dneh odločanja porote in po 11 tednih sodnega procesa. Primer je bil odmeven, saj so Blagojevicha pred 20 meseci, ko je bil še na položaju guvernerja, aretirali zvezni policisti, ker je hotel "najboljšemu ponudniku" prodati bivši sedež Obame v zveznem senatu. Blagojevicha so na skrivaj posneli, ko je govoril, da ima v rokah "suho zlato", ki ga za nič ne bo dal iz rok.

To je bil sicer le del več ur trajajočih posnetkov skrivnega prisluškovanja 53-letnemu Blagojevichu. Ta je med drugim tudi izsiljeval časnik Chicago Tribune in zahteval, da odpusti do njega kritične novinarje, ter sklepal državne pogodbe le s tistimi podjetji, ki so najela njegovo soprogo Patti. Seznam njegovih grehov je bil sicer precej dolg in je zajemal 24 točk obtožnice.

Smeje se mu

Blagojevich je po odločitvi porote že izrazil zadovoljstvo. "To kaže, da je vlada proti meni vrgla vse razen kuhinjskega korita. Ni jim uspelo dokazati, da sem naredil kaj narobe – razen ene nebulozne zadeve izpred petih let," je dejal Blagojevich. Njegovi odvetniki pa so napovedali pritožbo tudi na to obsodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.