Svet
5 ogledov

Blagojevicha čaka sojenje

Blagojevich (na fotografiji levo) je tudi uradno prejel obtožnico. Žurnal24 main
Nekdanji demokratski guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich je prejel uradno obtožnico ameriške velike porote, ki ga v 19 točkah bremeni s korupcijo povezanih kriminalnih dejanj.

Blagojevicha je zvezna policija aretirala 9. decembra lani, ko so preiskovalci pod vodstvom zveznega tožilca Patricka Kennedyja slišali, da namerava prodati sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame v zveznem senatu. Začasne zamenjave v zvezni senat določajo guvernerji ameriških držav in Blagojevich je ocenil, da bi lahko s tem kaj iztržil. Vse to je zabeleženo na posnetkih prisluškovanja Blagojevichevim telefonom v več let dolgi preiskavi, vendar nekdanji guverner še naprej odločno zanika krivdo. Tožilec Fitzgerald je imel čas do prihodnjega torka, da od velike porote dobi potrjeno obtožnico, to pa mu je uspelo že nekaj dni prej.

Blagojevich po aretaciji na podlagi kazenske ovadbe ni želel odstopiti s položaja in 29. januarja je predstavniški dom kongresa Illinoisa proti njemu sprožil postopek impeachmenta oziroma odstavitve, senat pa ga je odstavil 29. januarja. Nekdanji guverner je poleg prodaje Obamovega sedeža obtožen tudi izsiljevanja zveznega kongresnika, laganja agentom Zveznega preiskovalnega urada (FBI) in drugih kriminalnih dejanj, ki jim je skupna točka denar. Blagojevich je želel svoj politični položaj izkoristiti za to, da zasluži čim več denarja. Izsiljeval je pokojninske sklade, bolnišnice, lastnike časopisa, politike, poslovneže.

52-letni potomec priseljencev iz Srbije ter Bosne in Hercegovine je sporočil, da je žalosten in prizadet, vendar pa ni presenečen. Obtoženi so tudi njegov brat Robert Blagojevich, nekdanji šef kampanje za zbiranje denarja Christopher Kelly, nekdanji sodelavec Lon Monk, lobist William Cellini in nekdanji šef kabineta John Harris. Harris se je odločil, da bo sodeloval s tožilstvom v zameno za nižjo kazen. Kelly je sicer že obsojen zaradi drugih korupcijskih primerov. Blagojevich se lahko tolaži s tem, da ga bo v zaporu lahko obiskovala žena Patti, proti kateri ni bila vložena obtožnica, čeprav je posneta na trakovih, kako z možem razpravlja o tem, kako od koga dobiti denar. Patti Blagojevich je imela od moževih izsiljevanj tudi finančno korist, saj je dobila dobro plačana delovna mesta in posle.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.