Svet
8 ogledov

Blagoslovili varnostni sporazum z ZDA

Karzaj med današnjim govorom. Afganistan ima sicer eno najvišjih stopenj nepisme Žurnal24 main
Afganistanska plemenska skupščina loja džirga je danes načeloma podprla varnostni sporazum Afganistana z ZDA, a tudi predlagala nekatere spremembe.

Afganistanskega predsednika Hamida Karzaja je pozvala, naj sporazum podpiše še pred koncem leta, kot to zahteva Washington, je povedal podpredsednik sekretariata loje džirge Fazl Karim Imak.

2500 članov skupščine je s tem odprlo pot za načrtovano mednarodno vojaško prisotnost v Afganistanu tudi po letu 2014, ko se bo iz države umaknila velika večina tujih vojakov pod poveljstvom zveze Nato.

Odločitev skupščine sicer ni zavezujoča, a ima njena beseda veliko težo, zato jo bo moral Karzaj vsaj načeloma upoštevati.

"Glede na trenutno situacijo in potrebe Afganistana loja džirga podpira vsebino tega sporazuma. Loja džirga poziva, da predsednik sporazum podpiše pred koncem letošnjega leta," je povedal Imak in dodal, da bo sporazum koristil nacionalnemu interesu Afganistana.

Karzaj je pred tem napovedal, da bo podpis varnostnega sporazuma moral počakati na izvedbo predsedniških volitev, ki bodo aprila prihodnje leto.

Predlagali 31 točk predlogov

Loja džirga je sicer danes predlagala več sprememb in dopolnil k osnutku sporazuma z ZDA. Vodje vsakega od 50 odborov loje džirge so predstavili svoje pripombe in predloge predstojniku skupščine. Skupaj so tako Karzaju posredovali 31 točk predlogov.

V njih loja džirga ZDA med drugim poziva, naj čim prej izpusti 19 afganistanskih zapornikov iz svojega taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Eden največjih sporov med Afganistanom in ZDA glede sporazuma je bilo vprašanje imunitete ameriških vojakov pred afganistanskimi zakoni, če zagrešijo zločin v Afganistanu. Karzaj je moral na koncu popustiti, tako da sporazum to imuniteto načeloma priznava.

Skupščina je glede tega danes pozvala, da se mora ameriškim vojakom čim pogosteje soditi v Afganistanu, če je to le mogoče. Obenem bi morala sojenja, tako v Afganistanu kot v tujini, potekati ob prisotnosti afganistanskih tožilcev in članov družin žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.