Svet
13 ogledov

Blamaža v srbskem parlamentu, skandiranje in provokacije

Federica Mogherini in Tomislav Nikolić EPA
Podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica unije za zunanjo in varnostno politika Federica Mogherini je danes nastopila v srbskem parlamentu. Prekinili so jo člani Srbske radikalne stranke, ki so vzklikali: "Srbija, Rusija, ni nam potrebna unija."

Federica Mogherini je srbske parlamentarce nagovorila na izrednem zasedanju srbske skupščine, na kateri je bil prisoten tudi premier Aleksandar Vučić. Gostja je parlamentarce sprva nagovorila v srbskem jeziku, njen približno 30 minut trajajoči govor pa so ves čas prekinjali srbski radikalci na čelu z Vojislavom Šešljem, ki so vzklikali: "Srbija, Rusija, ni nam potrebna unija."

Kot poročajo srbski mediji je Mogherinijeva vendarle zaključila svoj govor, v okviru katerega se je dvakrat odzvala na skandiranje. Med drugim je izpostavila, da naj parlamentarci raje ohranijo svoj glas za to, da se bodo obračali volivcem.

Mogherinijeva je incident v parlamentu komentirala z besedami, da ima vsakdo svoje politično mnenje, EU pa ostaja osredotočena na evropsko perspektivo Srbije. Srbski premier Aleksandar Vučić je pri tem medijem dejal, da mu je žal za žvižge in vzklike. "Danes se v parlamentu nisem počutil kot dober gostitelj in kot nekdo, ki je v tej državi gostitelj. Žal mi je za to."


Srbija se sicer pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo 2. aprila. Boj za predsedniški stolček je napovedalo že več kandidatov, med njimi tudi aktualni premier Aleksandar Vučić, ki mu kritiki očitajo, da si povsem podreja državo. Na volitvah bo nastopil tudi Vučićev nekdanji učitelj, zdaj politični nasprotnik Vojislav Šešelj, nekdanji haaški obtoženec in vodja radikalcev, za najmočnejša kandidata opozicije pa veljata nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • LukaMB 17:53 04.marec 2017.

    Opa @vseimam , spet se je "nekdo", ki prihaja iz balkana in je musliman propagandist vtaknil v samo eno besedo imenovano "Srb", ker tebe samo "Srbi" motijo v Sloveniji? Prej se bomo znebili naci-fašističnih ustaških korenin in vehabističnih muslimanskih sekalcev ...prikaži več glav kot pa naših prijateljev Srbov. Toliko za tvojo vednost. Nč bat, samo še čakamo taprav čas. GO ZMAGO! GO LE PEN! Remove kebab!

  • jozicamurn 17:43 04.marec 2017.

    Prej bi se znebila musličev kot pa njih, oni so naši kristjani-slovani za razliko od arapsko vodenih šeriatskih kurb kalifatovskih.

  • Božidar Dinič 12:23 04.marec 2017.

    slobo vrati se tito vrati se