Svet
13 ogledov

Blato in zemljo odvažajo z ulic

Maderia poplave plazovi kamenje ulice
1/15
Žurnal24 main
Neurje na portugalskem otoku Madeira je odneslo najmanj 42 življenj. Reševalne ekipe še iščejo trupla, z bagerji odvažajo blato. Otok je zaprosil za pomoč.

Portugalska vojska je poslala posebne reševalne ekipe na otok, kjer je po zadnjih podatkih v neurjih umrlo 42 oseb, ranjenih pa je vsaj 120 ljudi. Plazovi in poplave so najbolj prizadeli ceste in ulice glavnega mesta Funchal ter sosednjih mest. Na ulicah, cestah in domovih so tone blata in kamenja, ki pa jih že odstranjujejo.

Poplavljene dele mesta so zaprli in z bagerji odnašajo blato in zemljo. Del centra mesta je pod blatom, ulice pa čistijo že ves dan. Trupla še iščejo. Letališče dela normalno.
slovenska turista, ki sta danes le prispela na otok, potem ko sta zaradi prestavljenega leta noč preživela v Münchnu 

Oblasti v Lizboni, ki se bojijo, da bo žrtev še več, razmišljajo, da bi na otoku razglasile izredne razmere, notranji minister Rui Pereira pa bo tja odšel takoj, ko bo mogoče. Tudi premier Jose Socrates je obljubil vso pomoč. Prvi mož regije Alberto Joao Jardim je predlagal, da bi za pomoč Lizbona zaprosila tudi Evropsko unijo.

Na otok je portugalska vojska že poslala reševalne ekipe, ki naj bi pomagale ljudem na prizadetem otoku.

Lokalni mediji poročajo, da je danes osrednja skrb otoških oblasti reševanje doline Nuns, ki je zaradi poškodovanih cestnih povezav dobesedno odrezana od središča otoka. Reševalne ekipe jih ne morejo doseči, tja naj bi poslali helikopterje.

Kot sodni dan, voda je odnašala vse
Ko je bilo neurje na vrhuncu, je voda odnašala avtomobile in cele hiše. Ceste so bile neprevozne zaradi podrtega drevja, zrušili pa so se tudi mostovi, ki jih je odnašala voda, ravno tako je voda s seboj odnesla tudi dele cest.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Telefonske povezave so bile onemogočene, lokalne radijske postaje so pozivale zdravnike in ostalo medicinsko osebje, naj pridejo pomagat pri reševanju ponesrečenih.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu za zdaj nimajo informacij, ali je med žrtvami neurja morebiti tudi kak slovenski državljan. So pa v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Lizboni.

Ena izmed britanskih turistk je za BBC povedala, da je osrednje mesto otoka Funchal kot mesto duhov in da jih nihče ni opozoril, da bo neurje tako hudo. "Mislim, da so vsi dobesedno šokirani, da je do tako hudega neurja prišlo v tem letnem času,“ je povedala.

Danes vreme mirno
Vremenske razmere reševalcem danes dovoljujejo delo. Tudi v naslednjih dneh vremenoslovci ne napovedujejo dežja. Letošnji februar je sicer na otoku neobičajno deževen, takšnih razmer ne pomnijo v zadnjih nekaj letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.