Svet
17 ogledov

Blato končno močnejše od nafte

Robotska fotografija med postopkom "top kill". Ameriški predsednik Barack Obama
1/9
Žurnal24 main
Delavcem British Petroleuma je po več kot mesecu dni uspelo zamašiti vrtino, iz katere je na dan v Mehiški zaliv iztekalo celo do štiri milijone litrov nafte. Dramatičen dvig ocene dnevnega izliva.
Delavci BP so s pomočjo večih ladij na površju in podvodnih robotov 1,6 kilometra pod morskim površjem med postopkom v vrtino z velikim pritiskom črpali t. i. črpalno blato. Glavno vlogo v postopku je imelo posebno plovilo Q4000, prek katerega so cevi z blatom peljale v globino. Tam so bile cevi za blato nameščene na ohišje nad vrtino, v katero so nato pod velikim pritiskom črpali težko snov, ki je zamašila pot nafti na prosto.

Strokovnjaki sicer svarijo, da je za slavje še prezgodaj in da bo potrebno na dokaze o dokončni zaustavitvi nafte počakati na razplet dogodkov. Medtem pa je odstopil šef ameriške zvezne agencije za nadzor nad vrtanjem nafte na morskem dnu Ken Salazar.

Top kill "ubil" vrtino
Naftno podjetje BP je včeraj začelo še en poskus iztekanja nafte iz vrtine na dnu Mehiškega zaliva. Kot kaže, jim je po več tednih neuspehov končno uspela bitka z nafto, ki je na plano bruhala po nesreči na naftni ploščadi 20. aprila, ko je umrlo tudi 11 delavcev.

T. i. top kill postopek je bil uspešen, je ameriškim medijem sporočil poveljnik ameriške Obalne straže Thad Allen. Vrtina je stabilizirana, čeprav je v njej v manjši meri še vedno prisoten pritisk.

Težko blato je uspelo zaustaviti pretok nafte in zemeljskega plina. Takoj ko bo pritisk padel na  ničlo, bodo lahko vrtino napolnili s cementom in dokončno ustavili bruhanje "črnega zlata". British Petroleum sicer uradno še ni komentiral trenutnih razmer, pri koncernu pravijo le, da se postopek nadaljuje.

Mehi%C5%A1ki zaliv, nafta, naftni made%C5%BE, prepreke za nafto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Prvi tovrsten poskus

Poskus zamašitve luknje z blatom je doslej uspeval le na kopnem, nikoli pa ga še niso uporabili tako globoko pod morjem. Možnosti za uspeh so se po napovedih strokovnjakov gibale med 60 do 70 odstotki.

Od 20. aprila, ko je naftno ploščad Deepwater Horizon razneslo, je v morje izteklo najmanj 26,5 milijona litrov nafte. Nafta je že dosegla močvirnato območje v ameriški zvezni državi Louisiani ob delti reke Misisipi.

Skupina ameriških strokovnjakov je sicer danes ocenila, da je iz vrtine izteklo kar od 12.000 pa vse do 25.000 sodov (3,97 milijonov litrov) nafte na dan, medtem ko je BP doslej po nezanesljivih ocenah trdil, da da je dnevna količina 5000 sodov nafte.

Američani razočarani nad Obamo
Poleg zaskrbljenosti pa med Američani vlada tudi jeza. Ocenjujejo namreč, da predsednik Barack Obama ni storil dovolj za zaustavitev iztekanja nafte. Še pred Obamovim obiskom Louisiane, torej danes, državljani zahtevajo konkretne ukrepe in intenzivnejše sodelovanje Washingtona. Obama je sicer dogajanje v zalivu opisal kot "srce parajoče".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.