Svet
11 ogledov

Bližje vzroku nesreče?

V začetku meseca so našli rep letala, v katerem so bila trupla potnikov. (Foto: Žurnal24 main
Preiskovalci so med razbitinami letala Air France, ki je pred dvema letoma strmoglavilo ob obali Brazilije, našli ohišje enega od snemalnikov podatkov.

V delu sicer ni bilo spominske enote, ki bi lahko pomagala določiti vzroke za strmoglavljenje. Francoski urad za analize in preiskovanje je sporočil, da so šasijo "črne skrinjice", ki je kljub imenu oranžne barve, našli v razbitinah letala. Ohišje so našli v sredo, drug dan nadaljevanja iskanja trupel umrlih potnikov, tri tedne po tem, ko so našli rep letala.

Iskanje sofinancirata Air France in Airbus, vanj pa so vključeni podvodni roboti, ki preiskujejo dno Atlantskega ocena med Brazilijo in Zahodno Afriko v globini celo štiri tisoč metrov. Območje iskanja se razprostira na okoli 10 tisoč kilometrih.

V uradu so optimistični, da sta črni skrinjici v okolici razbitin in da nista poškodovani. "Spominski modul je kot sarkofag, podatki so zelo dobro zavarovani," je dejala predstavnica urada Martine Del Bono.

"Naša prioriteta je najti snemalnik leta in nato bomo začeli z iskanjem trupel. Ker so ti oranžni in ne črni in beli, smo optimistični, da jih bomo našli. Verjamemo, da so še vedno na kraju strmoglavljenja, a potrebujemo čas za analizo fotografij. Ostati moramo optimistični in imeti upanje," je dejala in dodala, da bodo z iskanjem nadaljevali na dnevni bazi.

Vzrok strmoglavljenja letala z 228 potniki uradno še ni znan. Za nesrečo so preiskovalci deloma okrivili nedelujoče senzorje hitrosti, vendar so na tragedijo zagotovo vplivali še drugi dejavniki, zato brez dodatnih informacij vzroka nesreče ne morejo pojasniti.

Francosko sodišče je zaradi nesreče proti Air Franceu nedavno vložilo obtožnice zaradi uboja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.