Svet
13 ogledov

Blizu Visa opazili štiri kite

Kit v bližini Visa Plavi svijet/Facebook
Hrvaški ribiči so opazili štiri velike kite, za katere predsednik inštituta Plavi svijet pravi, da so človeku popolnoma nenevarni.

Ribiči iz Kaštel Kambelovca so ta teden v bližini otoka opazili štiri velike kite, manj kot mesec dni pred tem je enega teh sesalcev posnel Draško Holcer, predsednik inštituta Plavi svijet (Modri svet).

"Na Visu se pogosto srečujemo s kiti, beležimo, kdaj se pojavijo, in zadaj že lahko rečemo, da se redno pojavljajo spomladi, ko se poveča količina hrane. Prihajajo v Jadransko morje, saj se zdaj ribe dvigajo z morskega dna in se poveča količina planktona, s katerim se hranijo," je za hrvaški portal 24sata.hr pojasnil Holcer. Pravi, da so bili doslej prepričani, da kiti zaidejo v Jadran iz Sredozemlja, vendar med spremljanjem njihovega gibanja v zadnjih letih dopuščajo možnost, da je Jadransko morje njihova redna destinacija.

"Sporočite nam, kje ste jih videli"

Veliki kit je druga največja žival in človeku popolnoma nenevaren in ni agresiven, hrani se s planktonom in majhnimi ribami. Živi v vseh morjih, ti v Sredozemskem morju pa merijo 16 do 20 metrov. Veliki kiti so stalno naseljeni v Sredozemlju in edini, ki se poleti ne selijo v polarna morja. Po ocenah jih je le nekaj tisoč in veljajo za ogroženo vrsto.

"Če jih vidite, bodite veseli. Obnašajte se, kot da je to ladja na svoji poti, slikajte jih in nam sporočite, kje ste jih videli. To je za nas pomembna informacija za spremljanje njihovega gibanja," sklene Holcer.

Komentarjev 1
  • mirko 07:05 27.maj 2012.

    Naj ta predsednik inštituta dokaže, da so ti kiti res za človeka ne nevarni tako, da gre plavat v njihovo bližino. To pa ne, a ne predsednik inštituta ?!!!