Svet
7 ogledov

Blokirajo splet in zapirajo pirate

Tunizijska vladna agencija za nadzor spleta vdira v Facebook račune in briše pro Žurnal24 main
Tunizijski režim vdira v spletne račune protestnikov. Član piratske stranke v zaporu, kjer naj bi ga tudi pretepli.

V tunizijski piratski stranki trdijo, da je politična policija "ugrabila" tri njihove člane. Dva so pred nekaj dnevi izpustili, tretji, Azyz Ammami, pa ostaja v zaporu in je tudi pretepen, sporočajo na Twitterju.

Stranka se v luči protestov bori proti cenzuri interneta. "Trije člani piratske stranke so bili aretirani brez naloga, njihovi računalniki so bili zaplenjeni, svojci pa ne vedo, kje so zaprti," na Facebooku sporočajo iz tunizijske piratske stranke.

V resnici nimamo interneta, ampak nacionalni intranet.
Azyz Amamy, piratska stranka

Ta je v sklopu protivladnih protestov, ki na spletu potekajo od druge polovice decembra, objavljala videoposnetke in informacije o smrti protestnikov in z vladno represijo povezanimi samomori.

Člani piratske stranke so po fakultetah razdeljevali tudi programsko opremo, s katero je mogoče obiti cenzuro interneta ter zakriti identiteto spletnih uporabnikov, sporočajo iz stranke.

V kibervojni tudi Anonymous
Po pisanju eff.com tunizijske oblasti protestnikom, ki za organizacijo nemirov uporabljajo spletna socialna omrežja, preko virusov kradejo gesla spletnih računov. Sledi izbris vsega, kar so na spletu objavili, in izbris računov. Ponudnike spletnih storitev zato pozivajo, naj okrepijo varnostne nastavitve.

Po pisanju Al Jazeere pa tunizijskim protestnikom podporo nudi tudi skupina Anonymous, ki je postala znana z napadi na nasprotnike WikiLeaksa.

Z diplomo prodajal sadje
V zatiranju socialnih nemirov, uperjenih proti režimu, ki ga že 23 let vodi Zine El Abidine Ben Ali, je po neodvisnih poročilih doslej umrlo že več kot 50 ljudi.

Šole in univerze po vsej državi so zaradi nemirov zaprte.

Nemire je sprožil samomor mladega diplomiranca, ki je za preživetje prodajal sadje in zelenjavo. Oblasti so mu blago večkrat zaplenile, ker za prodajo ni imel dovoljenja. V znak protesta se je zažgal.

Sledili so vsaj še štirje samomori mladih iz obupa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.