Svet
0 ogledov

"Blokirajte Hrvaško"

Serge Brammertz je odločen: ni dnevnikov, ni članstva. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz je odločen: Hrvaška ne sodeluje s sodiščem, zato jo je treba blokirati pri vstopanju v EU.

Serge Brammertz naj bi Varnostnemu svetu Združenih narodov že poslal poročilo o sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem, piše Jutarnji list, ki se sklicuje na diplomatske kroge. Tožilec naj bi v poročilu zahteval, da Hrvaška v pristopnih pogajanjih z EU ne sme odpreti poglavja o pravosodju, saj je delovanje delovne skupine, ki preučuje sodelovanje sodišča in Zagreba, omejeno, Hrvaška pa vse doslej ni našla še niti enega dokumenta o obstreljevanju srbskih položajev, tako imenovanih topniških dnevnikov.

Čas polzi iz rok
To je slaba vest za Hrvaško in nekatere države EU, ki si prizadevajo za odmrznitev pogajanj, saj slovenska deblokada še vedno ne bo dovolj za zaprtje vseh poglavij, na podlagi česar južna država upa na vstop v evropsko povezavo s 1. januarjem 2012. Poročilo naj bi Varnostni svet obravnaval 3. januarja.

Tožilstvo po navedbah časnika v poročilu še navaja, da pričakuje predajo teh dokumentov pred koncem sojenja generalu Anteju Gotovini.

Brammertz tokrat precej pozitivneje ocenjuje napredek Srbije, saj se je po njegovem sodelovanje Beograda in Haaga precej izboljšalo, kar bi lahko zadostovalo za odmrznitev Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga Nizozemska blokira zaradi neizročitve generala Ratka Mladića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.