Svet
10 ogledov

Blokiran dostop do marseillskega letališča

Marseille stavka
1/11
Žurnal24 main
Stavkajoči delavci so zaradi napovedane pokojninske reforme zaprli dostop do marseillskega letališča na jugozahodu Francije. Senat bo reformo potrdil jutri.

Okoli 500 delavcev iz rafinerije l'Etang-de-Berre ter pristaniški in letalski delavci so zgodaj zjutraj zaprli vse ceste, ki vodijo do letališča v Marseillu. Protestniki so proti letališču sicer spuščali posamezne avtomobile, a čakalne vrste so bile dolge. Okoli osme ure zjutraj so protestniki blokado že odstranili.

Zadnje dneve Francijo zaradi pokojninske reforme pretresajo množični izgredi, protestniki zapirajo dostop do letališč in skladišč goriva. Tretjina bencinskih črpalk po državi še vedno ne obratuje, kar omogoča težave v prometu.

Reformo potrdi še senat

Senat bo o reformi glasoval v petek, poroča Reuters. Senatorji o njej odločajo od 23. septembra, pričakuje pa se, da jo bodo podprli v celoti. Reformo je spodnji dom parlamenta že potrdil. Najbolj sporen del je postopen dvig upokojitvene starosti s sedanjih 60 na 62 let do leta 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.