Svet
39390 ogledov

Bloomberg o Janši: "Nov nacionalist na evropskem političnem parketu"

Janez Janša Instagram
Ameriški časnik Bloomberg piše o razmerah v Sloveniji in o tem, da je Slovenija zdaj trdno zasidrana v bloku EU skeptikov, ki hvalijo Donalda Trumpa in napadajo Bruselj in Berlin.

Povezave z Orbanom

Premierja Janeza Janšo so novinarji časnika Bloomberg opisali kot "bivšega marksista, zdaj pa desničarskega anti-imigrantskega politika, ki je bil dvakrat obsojen".

"61-letnik se je povezal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, glavnim populistom v Evropi, ki ga obtožujejo, da uničuje demokracijo," so zapisali. Med koronakrizo naj bi svoje avtokratske težnje, podobno kot Orban, okrepil tudi slovenski premier. Opozorili so tudi, da je podprl Madžarsko in Poljsko v sporu z Brusljem zaradi njunega odnosa do vladavine prava, s tem pa razširil ideološki razkol med vzhodom in zahodom.

"V Sloveniji je tedenske proteste proti svoji vladi označeval kot "organizirano grožnjo s smrtjo" in pozival tožilce k odgovornosti, ker ga niso zaščitili in obsodili protestnikov," so zapisali in dodali, da je nova Janševa tarča javna radiotelevizija.

"Zmotno bi ga bilo podcenjevati"

"Pandemija lahko dejansko pomaga okrepiti njegovo moč," je za Bloomberg dejal Žarko Puhovski, profesor politologije na univerzi v Zagrebu, in dodal, da bi bilo Janšo zmotno podcenjevati kot zgolj še enega populista, saj da za to preveč sposoben. Z Janšo naj bi se osebno poznala, saj da sta bila oba politično aktivna že pred razpadom Jugoslavija. "Janše že takrat niso preveč zanimale človekove pravice, vedno so mu bile bolj všeč revolucionarne metode," je za Bloomberg dejal Puhovski.

Novinarji ameriškega časnika so navedli, da se je Janša kot desničarski politik izkazal šele po padcu železne zavese in bil minister za obrambo med vojno, ko se je Slovenija odcepila od nekdanje Jugoslavije. "Med prvim mandatom leta 2004 je Slovenijo vpeljal v EU in tri leta pozneje v evro območje, preden je izgubil oblast. Njegov drugi mandat pa se je končal s škandalom, ko je bil leta 2013 obsojen zaradi spornih poslov v povezavi z nabavo orožja. Šel je v zapor, potem pa je ustavno sodišče razveljavilo njegovo dvoletno zaporno kazen," so pojasnili. Ko se je letos po odhodu Marjana Šarca vrnil na oblast, je bil deležen precej pohval, ker je hitro ukrepal in že konec maja razglasil konec epidemije, so še dodali.

Blatenje novinarjev in grožnje javni radioteleviziji

Zaskrbljujoče pa je, kot pravijo, njegovo delovanje na Twitterju, kjer spominja na Trumpa, ter gonja proti medijem in nevladnim organizacijam. Izpostavili so tudi Janševo primerjavo novinark RTV-ja z odsluženimi prostitutkami ter pismo Svetu Evrope, v katerem so slovenske novinarje predstavili kot uslužbence bivšega komunističnega režima.

Sveženj zakonov, ki bi ogrozil delovanje RTV in vplival na neodvisnost STA, je zmotil tudi Vero Jourovo, podpredsednico Evropske komisije, ki je dejala, da spremembe v Sloveniji spremlja "z zaskrbljenostjo", saj da Slovenija nikakor ne sme slediti Madžarski.

Novinarji časnika Bloomberg so opozorili tudi na prodajo Planet TV, ki jih je državni Telekom Slovenije prodal madžarskemu oligarhu, tesno povezanemu z Orbanom. "Toda Janševa glavna podpora prihaja iz portala Nova24TV, ki si ga lasti z Orbanovimi madžarskimi zavezniki in ostalimi člani SDS," so zapisali.

Na koncu so še izpostavili Janševe besede na videosestanku z Orbanom in Vučićem ta mesec: "Nad množičnimi mediji, univerzami, kulturno industrijo, večnacionalnimi institucijami, nekaterimi političnimi strankami se dogaja množična ofenziva. Boriti se moramo za svoj narod, za Evropejce, svojo dediščino, svobodo, način življenja in prihodnost."

Janez Janša Slovenija Evropska komisija nad Janšo zaradi pritiskov na slovenske medije

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 83
  • silvo82 10:03 31.julij 2020.

    Naše leve stranke so pa pripadnice neo komunistov

  • en3 11:10 27.julij 2020.

    sam desni debilkoti tu gor, z mozgom ene ovce....

  • Avatar right
    right 11:02 25.julij 2020.

    kje ste govedari rdečugasti ritopikarji? ste prišli že k sebi od včerajšnje seanse?