Svet
9 ogledov

Bo Abramovič postal Črnogorec?

črnogorski potni list
Žurnal24 main
Črna gora tujcem, ki nameravajo v državo investirati najmanj pol milijona evrov, ponuja črnogorsko državljanstvo.

"Gospodarsko državljanstvo“ za tuje investitorje je vlada v Podgorici potrdila v ponedeljek. Črnogorsko državljanstvo je za tujce zanimivo, ker je konec lanskega leta Bruselj dokončno potrdil odpravo vizumov za vstop državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v schengensko območje. "Znani poslovneži imajo tako možnost z investicijami v Črno goro, njeno gospodarstvo ali z donacijami v državni proračun priti do enega od omejenih črnogorskih potnih listov," so sporočili z vlade.

Eden prvih, ki je državljanstvo že prejel, je nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra, ki je zbežal iz svoje države in naj bi stal za nemiri v Bangkoku. Shinawatra se je zavezal, da bo v zameno za potni list investiral v hotelirstvo. Če gre verjeti govoricam, naj bi se za državljanstvo zanimala tudi ruski milijarder Roman Abramovič in nekdanji lastnik moštva v F1 Eddie Jordan.

Domneva se, da podobne programe izvajajo tudi Avstralija, Kanada in ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.