Svet
6 ogledov

Bo bin Laden grozil iz groba?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi decentralizirane organiziranosti Al Kaide se analitiki sprašujejo, kako "živ" bo bin Laden ostal po smrti. Slovenska policija: nismo bolj ogroženi.
Slovenija ni bolj ogrožena
Zaradi smrti vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna se stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ni spremenila in ostaja nizka, so za STA zagotovili na Generalni policijski upravi (GPU). Kljub temu policija intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v EU in izven ter izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu.

Tudi Milan Brglez je prepričan, da se ogroženost Slovenije ne bo bistveno povečala. „Na to ni vplivalo že, ko so ga lovili, razen v kolikor smo sodelovali v akciji v Afganistanu. Tamkajšnje posredovanje je manj povezano z Al Kaido kot s tem, da se ohrani nadzor oblasti, ki niso talibani.“

"Delovanje Al Kaide se zaradi njene organiziranosti po smrti Osame bin Ladna najverjetneje ne bo bistveno spremenilo," pravi Milan Brglez s FDV. "Tovrstnih napadov zdaj verjetno ne bo nič manj," ocenjuje in dodaja, da je največji učinek njegove likvidacije satisfakcija Američanov. "Končno so prijeli tistega, ki ga smatrajo za glavnega krivca napadov 11. septembra."

Špekulacij, zakaj so ga prijeli šele po desetih letih iskanja, ne želi komentirati. "Čas, ko so ga prijeli, je najverjetneje za Obamo pravi čas," pravi. "Če bi poskušali iz tega izpeljati še kar koli drugega, potem bi šli v igro zarot." Tovrstne akcije po njegovih besedah niso tako preproste, kot se kažejo od daleč. "Včasih se zadeva izide, včasih je mogoče kaj narediti kakšen trenutek pozneje, če ima to politične konsekvence."

Pakistanski novinar in dober poznavalec radikalnega islamizma Ahmed Rashid je prepričan, da predstavlja smrt prvega moža Al Kaide velik udarec za organizacijo, a se strinja, da ima organizacija še veliko potenciala za nove napade. „Mreža se je v zadnjih letih usposabljanjem mladih rekrutov preoblikovala iz strogo centralizirane v decentralizirano organizacijo. Njena sedanja filozofija je: en mož, ena bomba,“ je povedal za BBC.

Osama bin Laden je poleg tega napovedal, da mu bodo številni sledili, tudi ko ga ne bo več. „Za enako nevarnega se lahko izkaže tudi po smrti,“ za BBC ocenjuje Roger Hardy z londonskega centra za mednarodne študije. Dejstvo, da so ga pokopali v morju po njegovi oceni govori o tem, da so želeli minimizirati njegov status mučenika, a so tvegali rast zarotniških teorij.

Interpol svari
Ameriška administracija se je že pripravila na morebitne takojšnje povračilne ukrepe, bodisi proti ameriškim silam v Afganistanu bodisi celo na tleh ZDA. K poostrenim varnostnim ukrepom je države po vsem svetu pozval tudi Interpol. "Organi pregona morajo biti zdaj posebej pazljivi, saj obstaja povečana nevarnost terorističnih napadov z Al Kaido povezanih skupin ali teroristov," je opozoril generalni sekretar organizacije Ronald Noble.

Priznani strokovnjak in pisec o islamskih organizacijah Mohamed Abu Roman je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da bo Al Kaida najverjetneje napadla v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Vlatko Cvrtila z zagrebške Fakultete političnih znanosti je prepričan, da bo teroristična skupina sedaj želela pokazati, da lahko deluje tudi brez klasičnega voditelja. „Vprašanje je le, na kakšen način bo to naredila,“ je povedal za Index.hr.

Grožnje, da bi lahko napadla z jedrskim orožjem ne izključuje, a se mu zdi malo verjetna. „Težko je oceniti, kako realna je ta grožnja, a mislim, da Al Kaida ni sposobna narediti takšne naprave. „Treba je vedeti, da je jedrsko bombo zelo težko narediti, še težje jo je transportirati, poseben problem pa predstavlja še njena aktivacija.

Džihad ostaja
Po oceni Hardyja ostaja večje vprašanje od kratkoročnih povračilnih ukrepov, ali lahko Al Kaida preživi na dolgi rok. Revolucije v severni Afriki so po oceni mnogih strokovnjakov okrnile njeno delovanje. „Sedaj bomo videli, ali smrt bin Ladna potrjuje ta trend,“ pravi Hardy. „Morda, a korenine radikalnega islamizma, ki so omogočile rekrutiranje mladih muslimanov ostajajo večinoma nenaslovljene.“ Smrt Osame bo po njegovi oceni udarila globalni džihad, a ga najverjetneje ne bo pokončala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.