Svet
11 ogledov

Bo Hrvaški uspelo priti v EU

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mnogi viri Evropske unije (EU) so skeptični, da lahko Hrvaška pristopna pogajanja za vstop v EU konča do konca junija. Nova pristopna konferenca napovedana za 19. april.

Evropska komisija je danes sprejela poročilo o pravosodju na Hrvaškem. V njem izpostavlja več pomanjkljivosti pri reformi pravosodja, boju proti korupciji in sodelovanju s haaškim sodiščem. Omenjeno poročilo velja v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU za "poglavje vseh poglavij".

Poročilo sicer ne daje odgovora na vprašanje, ali bo lahko Hrvaška pogajanja končala do konca junija, kot sicer načrtuje.

Pogajanja končana do konca junija

V komisiji so v zvezi s tem, ali Hrvaška lahko konča pogajanja do konca junija, danes uradno povedali, da širitvena politika ne temelji na datumih in da koledar ni v njihovih rokah, temveč v rokah Hrvaške.

Skeptičnih je tudi več diplomatov. Mnogi viri EU pa cilj sklenitve hrvaških pogajanj do konca junija ocenjujejo bodisi kot "zelo ambiciozen" bodisi kot "malo verjeten".

Domača naloga za Hrvaško
Hrvaška mora po navedbah komisije opraviti še domačo nalogo za zagotovitev prepričljivega sistema pravosodja in boja proti korupciji, za kaznovanje vojnih zločinov in pri vračanju beguncev.

Komisar za širitev Štefan Füle je pohvalil dosedanji napredek Hrvaške. Pripravljen je tudi  predlagati zaprtje tega poglavja, ko bo Hrvaška izpolnila vsa merila, opredeljena v tem poročilu.

Naslednja pristopna konferenca Hrvaške, na kateri naj bi država začasno zaprla nova poglavja, je napovedana za 19. april.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.