Svet
11799 ogledov

Bo Hrvatom pet pred dvanajsto nož v hrbet porinil Orban?

Robert Golob in Viktor Orban Flickr
Madžari skušajo z blokadami izsiliti Bruselj, da jim dodeli finančna sredstva.

"Grinch v Budimpešti", so članek o Viktorju Orbanu in vstopu Hrvaške v schengensko območje naslovili v časniku Financial Times. Madžarska naj bi namreč o podpori, ki mora biti med državami članicami enotna, še razmišljala. Gre za posledico odločitve Bruslja, ki se je odločil, da Madžarski še ne nakaže sredstev za okrevanje po pandemiji v višini 5,8 milijarde evrov. 

V odgovor Madžarska uporablja svoje največje orožje - veto na vsako odločitev EU, ki zahteva soglasje vseh 27 držav članic. Na včerajšnjem dnevu srečanj veleposlanikov EU se je Madžarska, ki je v torek že skušala blokirati 18 milijard evrov vreden sveženj pomoči Ukrajini, se izrekla proti novemu paketu sankcij proti Rusiji in predlogu za podvojitev sklada EU za dobavo orožja Ukrajini in drugim državam.

"Težavni so, kjer koli so lahko," je za Financial Times dejal visoki uradnik EU, ki je bil obveščen o srečanjih. "Postajajo že precej predvidljivi."

Nekateri diplomati so že izrazili zaskrbljenost, da bo Madžarska to počela še naprej, dokler ne doseže svojega.

"Morali bi pričakovati radikalne poteze, morali bi biti pripravljeni," je dejal eden od visokih diplomatov EU. Poleg devetega paketa sankcij bi lahko Budimpešta vložila veto tudi na širitev schengenskega območja brez mejnega nadzora na Hrvaško ter morda Romunijo in Bolgarijo (na to temo se danes sestajajo notranji ministri).

Madžarska se je doslej zavzela za Bolgarijo, Hrvaška pa ni prejela nobenih informacij o morebitnem vetu, a ničesar ni mogoče izključiti, menijo na Financial Timesu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapljač 21:26 11.december 2022.

    Orban se zna iti in tudi ima jajca!

  • bobubob 14:30 08.december 2022.

    Edino oni si še upajo dvomiti v bruseljsko politiko gašenja požarov, ki jih neti taisti Bruselj. Vse ostale 'suverene' članice EU so že 'prežvečene in izplunjene' zatorej niso kaj boljše od cunj za brisanje tal. Kaj žene Madžare v tako ...prikaži večko obnašanje je končno vseeno - so pač edini, ki tule še upajo pokazati svoje nezadovoljstvo nad stanjem duha v EU.

  • Grof 14:10 08.december 2022.

    Kdo je že ta Orban in palčica, samo vprašam Zirmana, ker …