Svet
19 ogledov

Bo Izrael napadel Iran še pred novembrom?

Zahod se boji, da bi lahko Iran s svojim novim orožjem napadel Izrael. (Foto: EP Žurnal24 main
V Izraelu se ponovno kopičijo medijska poročila, da naj bi bil Izrael tik pred napadom na Iran. Vodstvo naj bi razmišljalo o napadu na Iran celo brez pomoči zaveznikov in to še pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra letos.

Ali je temu res tako, ve samo političen vrh judovske države. Po poročanju izraelskim medijev naj bi premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak odločitev o napadu že "skoraj dokončno" sprejela.

Netanjahu naj ne bi zaupal zagotovilom ameriškega predsednika Baracka Obame, da bodo ZDA morebiten razvoj jedrskega orožja v Iranu preprečile z vojaškimi ukrepi, poročanje izraelskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA Izraelu namreč niso predložile konkretnih načrtov za vojaško posredovanje, Obama pa judovski državi tudi ni izrecno obljubil napada, če sankcije in diplomatski pritiski na islamsko republiko ne bodo obrodili sadov.

Poleg tega izraelski mediji ocenjujejo, da Obama ne bi zaukazal napada na Iran brez vnaprejšnje odobritve s strani Združenih narodov in Arabske lige.

Izrael iranski jedrski program dojema kot največjo grožnjo svojemu obstoju. Vodstvo Irana sicer zanika, da bi se za po njihovih besedah miroljubnim programom za civilne namene skrival razvoj jedrskega orožja.

Komentarjev 7
  • ghz891 14:21 12.avgust 2012.

    Poglej lestvico najbogatejših ljudi na forbes.com Glede na populacijo jih je morda kar veliko, ampak nikakor pa ne predstavljajo neke globalne supersile. Vsi bankirji pa prav tako niso židje. Drznem te da mi dokažeš svoje trditve z neposredni empiričnimi podatki.

  • ghz891 14:18 12.avgust 2012.

    Mogoče se jim bolj splača počakati da bo nov predsednik izvoljen? Če bo Mitt Romney potem se lahko pričakuje veliko večje sodelovanje. Verjetno nebo dolga vojna - dvomim da so jo Izraelci sploh sposobni izpeljat in vzdrževat, ampak samo kirurški ...prikaži več vojaški napad podoben napadu na Irak. Torej se jim v vsakem primeru bolj splača počakati do izvolitve novega predsednika, edino če potrebujejo dolgoročno podporo, ampak potem to nima zveze le z napadom?

  • mirko 23:59 11.avgust 2012.

    To je res. Tudi lastniki največjih bank v ZDA so židje. Pravzaprav imajo židje v rokah cel monetarni sistem v ZDA in seveda posledično vplivajo na tokove svetovnega kapitala. Izrael je država, ki je umetno nastala po drugi svetovni vojni, ...prikaži več, kot oporišče za kontrolo nafte na bližnjem vzhodu. Židje so imeli kontrolo nad financami v ZDA že pred Hitlerjevim holokavstom. Židje so torej narod, ki vodi svetovno politiko, vendar vse skupaj to počnejo iz ozadja preko političnih figur. Z bogastvom se da naredit vse in ni važno v kaki obliki je to bogastvo, ali je to denar (banke), plemenite kovine,... židje pa imajo vse to, edino nafte nimajo in to jih najbolj jebe. Prav zato pa delajo pizdarije po bližnjem vzhodu.