Svet
41 ogledov

Bo Juncker preiskoval samega sebe?

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Pepsi, Ikea, Volkswagen, Amazon je le nekaj od več kot 340 mednarodnih korporacij, ki se že vrsto let poslužuje skrivnih davčnih dogovorov v Lukesmburgu, ki jim omogočajo izogibanje plačilu davkov.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) z objavo serije člankov ugotavlja, da so nekatera podjetja za skrivne posle prek podružnic v Luksemburgu plačale manj kot odstotek davščin, skupaj pa so preko te države največje svetovne korporacije prelile na stotine milijard evrov prometa in se izognile plačilu več milijard evrov davkov v državah, v katerih ustvarjajo dobičke.

Podjetja so Luksemburg izkoristila na različne načine. Tako denimo dokumenti razkrivajo, da je multinacionalka Fedex s sedežem v ameriškem Memphisu v Luksemburgu ustanovila dve podružnici in prek njiju dobičke iz svojih mehiških, francoskih in brazilskih enot prenesla na svojo podružnico v Hongkongu. Dobički so se v Luksemburg večinoma prelili kot neobdavčene dividende. Luksemburg je pristal na obdavčenje samo četrtine od enega odstotka Fedexovega zadržanega dobička, kar 99,75 odstotka dobička pa je ostalo neobdavčenega.

Predsednik evropske komisije Juncker na udaru

Objava slabo luč meče na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je bil luksemburški premier 19 let, tudi v času, ko je bilo sklenjenih mnogo spornih poslov.

Na objavo se je odzvala tudi komisija. Kot je pojasnil Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas, je Evropska unija (EU) pod drobnogled vzela luksemburške davčne posle z mednarodnimi družbami in bo ukrepala, če bo to potrebno. Na vprašanje, kakšen je bil Junckerjev odziv, ko je zjutraj videl naslovnice evropskih medijev, je Schinas odgovoril, da je predsednik "miren". V najstniškem žargonu bi lahko uporabili besedo "cool", je dodal glavni govorec Junckerjeve komisije.

Čeprav so mednarodne korporacije na ta način plačale občutno nižje davke, gre za povsem legalno dejanje, v njem ni nič nepoštenega ali neetičnega. Ameriški strokovnjak za davke Stephen Shay Luksemburg označuje celo kot magično pravljično deželo.

Komentarjev 1
  • maresem 09:14 07.november 2014.

    Ne bo rabil samega sebe. Lahko mu na pomoč priskoči tudi Alenka.