Svet
6 ogledov

Bo katastrofa še večja?

Tropska nevihta bi lahko na področju naftnega madeža, kjer ladje čistijo morsko Žurnal24 main
Katastrofalne razmere v Mehiškem zalivu bi se lahko zaradi tropskega deževja, ki so ga napovedali za prihodnji teden, še poslabšale.

Na zahodu Karibskega morja se je razvila tropska nevihta Alex, ki bi utegnila precej zaplesti prizadevanja za omejitev iztekanja nafte iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu. Nevarnost tropske nevihte so za zdaj izdali na vzhodni obali Belizeja, na mehiškem polotoku Jukatan, ki naj bi ga nevihta dosegla v nedeljo, in na obalah Hondurasa.

"Idealno bi bilo, če bi se nevihta umirila nad severnim delom Floride, saj se naftni madež počasi obrača v nasprotno smer urinega kazalca. V nasprotnem primeru, ko bi nevihtni oblak obstal bolj vzhodno, bi se naftni madež usmeril proti odprtemu morju. Če bo na udaru v osrednjem delu zaliva in nad Louisiano, bo oljna zaplata odplula proti Floridi," pravi meteorologinja Karen Maginnis.

Tropska nevihta bi lahko na področju naftnega madeža, kjer ladje čistijo morsko površino, slednje prisilila k umiku, morala pa bi se umakniti tudi plovila naftne družbe BP, ki dnevno načrpajo okoli 27 tisoč litrov nafte, je povedal energetski meteorolog v podjetju Planalytics Jim Rouiller.

Kupola ponovno nameščena

V preteklih dneh je prišlo do okvare na kupoli, ki je postavljena nad vrtino, da zbira iztekajočo nafto. Okvaro je povzročil robot, ki je na globini okrog 1500 metrov udaril v sistem za ventilacijo, zaradi česar jo je BP moral odstraniti. BP je kupolo ponovno namestil, vendar pa je nafta deset ur neovirano iztekala iz vrtine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.