Svet
118 ogledov

Bo leta 2014 začetek ledene dobe?

Ledena doba Shutterstock
Ruski znanstveniki zavračajo teorijo o globalnem segrevanju in za leto 2014 napovedujejo začetek "male ledene dobe". Trdijo, da je zgodba o globalnem segrevanju tržno naravnana.

Znanstveniki so ugotovili segrevanje podnebja, kar se je na Zemlji začelo v drugi polovici 18. stoletja oziroma z začetkom industrijske revolucije. S tem, ko je človeštvo povečalo emisijo toplogrednih plinov, se je po mnenju znanstvenikov pojavil tudi efekt tople grede. Povprečne temperature so se zaradi tega dvignile za kar nekaj stopinj.

A ruski znanstvenik Vladimir Baškin se s to teorijo ne strinja. Trdi namreč, da imajo podnebne spremembe cikličen značaj, kar pa nikakor ni povezano s človeškim delovanjem. Skupaj s kolegom Raufom Galiulinim z ruske akademije znanosti dokazuje, da je dosedanje segrevanje ozračja le prehodno obdobje med ledenima dobama in da sedaj prehajamo v novo ledeno dobo.

Intervali od 30 do 40 let

Mala ledena doba po njunem mnenju nastaja vsakih 500 let. Zadnja taka doba je bila v sredini preteklega tisočletja, ko je v Veliki Britaniji zmrznila reka Temza, Nizozemci so se drsali, v Rusiji pa so tujci debelo gledali, kako zaradi mraza poka drevje.

Obdobja ohlajevanja in segrevanja pa prihajajo na vsakih 30 ali 40 let. Na primer v Rusiji je bila otoplitev v 30. letih prejšnjega stoletja, nato je z začetkom druge svetovne vojne prišlo do ohladitve, segrevati pa se je ponovno začelo v 70. letih prejšnjega stoletja.

Sevanje Sonca se zmanjšuje

Začetek novega ciklusa naj bi bil povezan z aktivnostjo Sonca. Moč njegovega sevanja se zmanjšuje, kar vpliva na podnebje na Zemlji. Ta znanstvena raziskovanja geoloških obdobij Zemlje naj bi pod vprašaj postavljala tudi zahteve Kjotskega protokola, trdi Baškin.

Kjotski protokol omejuje emisije toplogrednih plinov in dopušča trgovanje z emisijami, je prepričan Baškin, ki trdi, da so emisije ogljikovega dioksida naraven proces in niso nujno rezultat človeške dejavnosti. "Globalno segrevanje, o katerem se toliko govori, je bolj marketinška poteza kot pa znanstveni problem. To ni več znanost, temveč politika," zatrjuje Baškin in dodaja, da lahko pričakujemo globalno ohlajanje, ne pa segrevanja. Kljub temu po njegovem mnenju razloga za preplah ni, saj se bo podnebje postopoma ohlajalo, kar se bo začutilo šele nekje na sredini tega stoletja.

Komentarjev 5
  • francek 06:52 07.marec 2013.

    Ko je hladno je Kajfeževa tiho, ko pa bo posijalo sonce bo pa začela nabijati o globalnem segrevanju nič čudnega, saj je bila za to propagando nagrajena.

  • gigidag 17:19 06.marec 2013.

    Joj kakšna mentaliteta ljudi je danes. Če ni prinešeno na pladnju, ne obstaja in se ne bom pozanimal...Sam imaš dost pameti in znanja da se pozanimaš o čemer hočeš. Znaš brati, se pravi da znaš brati knjige na to ...prikaži več tematiko in znaš iskati po spletu informacije. To je članek na ravni žurnala, ni znanstvena revija.Človekov vpliv na globalno klimo je zanemarljiv, na globalno klimo skoraj v celoti vpliva sonce. Sonce greje oceane, po katerih tečejo tokovi, ki ženejo vreme v zraku in tleh. Sonce povzroča veter zaradi stabilizacije ozračja itd. Na nas vplivajo tudi kozmični žarki (na nastanek oblakov) in še ogromno drugih spremenljivk. Človekov vpliv je tu zanemarljiv. Človek vpliva le na lokalno oz. omejeno območje, namenoma ali nenamenoma.Informacije si sam poišči in predstavi ali pa ostani ignoranten še naprej.

  • mph 16:58 06.marec 2013.

    Res ja, miljarde ljudi, težka industrija, ... nekaj, česar "včeraj" ni bilo nima pač nobenega vpliva na okolje. Sveta preproščina, me zanima kdo je plačnik. Saj, ne rečem, ledene dobe so bile tudi preteklosti, me pa nihče na osnovi zbranega ...prikaži več in predstavljenega ne prepriča, da nima onesnaženost Zemlje nobenega vpliva.