Svet
32 ogledov

Bo Mercator pristal v ruskih rokah?

Agrokor EPA
Agrokorjevi dobavitelji so za danes napovedali sestanek, na katerem bi uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih Agrokor.

Podravka, Kraš, Vindija, Dukat, Franck in Atlantic grupa so za danes sklicali sestanek, na katerem se jim bodo verjetno pridružili tudi drugi dobavitelji. Neuradno naj bi bili nezadovoljni zaradi neustreznega obveščanja o stanju v Agrokorju. 

Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov. Ti želijo sodelovati pri pripravi načrtov koncerna, saj nekateri izmed njih  na policah Agrokorjeve trgovske verige Konzum prodajo tudi tretjino svojega blaga. 

Po poročanju televizije N1 Coca Cola znova kaže interes za nakup Agrokorjeve družbe Jaminica, Podravka pa družbe Ledo. Neuradno naj bi izpostavljenost koncerna do Podravke znašala 27 milijonov evrov.

Ruse naj bi zanimal trgovski del

Po enem od scenarijev bi kupca lahko dobil tudi Agrokorjev trgovski del koncerna, ki ga sestavljajo največji slovenski, hrvaški in srbski trgovec, Mercator, Konzum in Idea. Banke upnice namreč niso zainteresirane, da ostanejo lastnice, zato se omenja, da bi trgovski del lahko kupil največji ruski trgovec Magnit, danes pišejo spletne Finance.

Magnit je po navedbah časnika lani ustvaril okoli 17,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 900 milijonov evrov čistega dobička. Tržna kapitalizacija znaša dobrih 21 milijard evrov, na ruskem trgu ima s 14.059 trgovinami sedemodstotni delež. Zaposluje 271.369 ljudi in ni prezadolžen.

Nova finančna injekcija Sberbank

Hrvaški mediji navajajo, da so hrvaški dobavitelji v torek na srečanje povabili podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Čeprav naj bi po nekaterih navedbah ruska Sberbank Agrokorju odobrila novo posojilo, denar pa nakazala nekaterim dobaviteljem, številni tarnajo, da denarja niso prejeli.

Po njihovem so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Slišati je, da bodo nasprotno zahtevali takojšnje poplačilo dolgov, starejših od 60 dni. Pri tem naj bi šlo po poročanju Jutarnjega lista za približno 330 milijonov evrov.

Agrokor naj bi z rusko Sberbank do torka podpisal posojilno pogodbo o likvidnostni injekciji Agrokorju, ki bi zadoščala za tri mesece, je za Bloomerg povedal drugi mož ruske Sberbank Maksim Poletajev. Po tem naj bi načrt prestrukturiranja predstavili ključnim partnerjem in zaposlenim.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 12:42 21.marec 2017.

    Odkar je Mercator ustaški, jaz nisem več pri njih nakupoval!

  • Dixon 11:17 21.marec 2017.

    Mercator bo potonil skupaj z Agrokorjem. Že sedaj ima bolj prazne nakupovalne centre, na policah pa hrvaške izdelke. Zdaj pa se vprašajte, zakaj ne kupujemo pri njih?

  • Žurnalček 18:18 20.marec 2017.

    Merkator temu CIGANU in banditu sploh prodati ne bi smeli , ker je nakup in prevzem izvedel z gnilim denarjem oz. zadolžitvijo samega Merkatorja in posledično njegovega izčrpavanja , se pravi , da sam Merkator poplača kredit svojega nakupa in ...prikaži več ga ta belosvetska podgana računsko povedano dobi zastonj ! Kdo iz Vlade je navijal za prodajo Merkatorja , pa je sedaj delo novinarjev , da take bedake in izdajalce za vedno odstranimo z oblasti !Šajbu Rusi , odvzemite Merkator čim prej Hrvaški bagri