Svet
13 ogledov

Bo Milan Bandić še naprej v priporu?

Janković in Bandić Žurnal24 main
Hrvaški kriminalisti za zagrebškega župana in 11 njegovih sodelavcev predlaga pripor, štiri osumljence v primeru zlorab položaja in utaje davkov naj bi iz pripora izpustili.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je po pisanju hrvaških portalov danes dopoldne na zagrebško sodišče vložilo zahtevo za pripor za zagrebškega župana Milana Bandića in še 11 njegovih sodelavcev. Sodišče naj bi odločitev sprejelo še danes. Uskok skupno škodo vseh zlorab in utaj davkov, ki naj bi jih zakrivili osumljenci, ocenjuje na 2,7 milijona evrov.

Bandiću med drugim očitajo nezakonitosti pri poslovanju z nekaterimi firmami, pri čemer je oškodoval tako mestni kot državni proračun. Očitajo mu pet primerov nezakonitih zaposlovanj na občini in Zagrebškem Holdingu, utaje davkov, pa tudi zlorabo položaja pri uporabi službenih avtomobilov v zasebne namene. Zagrebški župan ves čas kakršnakoli nezakonita delovanja vztrajno zavrača.

Izjemno zanimanje

Hrvaški mediji po Bandićevi aretaciji beležijo izjemno zanimanje javnosti; včeraj je denimo hrvaški portal 24sata zabeležil rekord branosti, ki ga primerjajo le še z aretacijo Iva Sanaderja in povratkom Anteja Gotovine iz Haaga. Portal dogajanje spremlja in komentira iz minute v minuto.

Zanimiva pri tem je anketa, ki so jo pripravili na portalu, s katero sprašujejo prebivalce zagrebške občine, ali ne glede na aretacije in sume nepravilnosti, še vedno podpirajo svojega župana. Pritrdilno je odgovorilo kar 70 odstotkov bralcev portala 24sata. 

Jutarnji list je medtem govoril z Bandićevo sestro Tonko Macan, ki je v solzah novinarje prepričevala, da je njen brat nedolžen in da je s svojim delom samo pomagal malemu človeku. Novinarji so našli tudi Bandićevega krstnega botra Radoslava Macana, ki je ravno tako prepričan v nedolžnost svojega varovanca. "On je dober, vaški otrok. Vse, kar hoče je, da bi delal. On je pravi delavec, samo dandanes tega nihče ne trpi!"

Sosedi Bandićevih so ravno tako prepričani v povsem zakonito delovanje prvega moža Zagreba. Prepričani so, da je edini razlog, da je končal v priporu, politično motiviran.

O aretaciji zagrebškega župana, prijatelja prvega moža Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, vlada zanimanje tudi širše v regiji; o tem poročamo slovenski mediji, srbski, bosansko-hercegovski. Številni so komentarji pod članki o Bandićevi aretaciji, v Bosni in Hercegovini med drugim komentatorji pozivajo, da je "čas za kaj takšnega tudi pri njih".

Komentarjev 1
  • KLOBO 13:07 21.oktober 2014.

    Upam, da se slovenski kriminalisti kaj naučijo od hrvaških kolegov. Čas je že , da dobi svoj prostor na Dobu tudi srbski župan potujčenega mesta Ljubljana !