Svet
23 ogledov

Bo moral oditi tudi Monti?

Mario Monti EPA
Italijanski premier Mario Monti bo potrditev 30 milijard evrov vrednega varčevalnega paketa vezal na zaupnico. O njej bodo poslanci predvidoma glasovali še danes.

Odločitev o glasovanju o zaupnici je Mario Monti sprejel po tem, ko so poleg Severne lige o paketu začeli dvome izražati tudi v največjih strankah, Ljudstvu svobode in Demokratski stranki.

Demokratsko stranko Pier Luigija Bersanija je zmotilo predvsem to, da je Monti stopil korak nazaj pri liberalizaciji zaščitenih gospodarskih sektorjev. Iz načrtovane liberalizacije je namreč izvzel taksiste, ki so zagrozili s protesti, in lekarne. Te bi po prvotnih načrtih dobile konkurenco pri prodaji zdravil na recept za lažje oblike bolezni, ki pa jih morajo kupci plačati sami, so poročali italijanski mediji.

Predlogi so spremenjeni

Prvotni Montijev predlog je do danes doživel precejšnje spremembe, predvsem pri pokojninski reformi in obdavčitvi prve nepremičnine, zaradi česar je morala vlada najti nove vire za pokritje približno pet milijard evrov olajšav. Dodatne vire bo zagotovila z zvišanjem trošarin na tobačne izdelke, potem ko je že zvišala trošarine na pogonska goriva.

Ostre polemike je bil deležen tudi Montijev predlog o precejšnjem znižanju plač poslancev, senatorjev in županov z januarjem prihodnje leto. Po prvotnem predlogu bi se morale njihove plače skoraj prepoloviti, s čimer bi se izenačile s povprečnimi dohodki njihovih kolegov v Evropski uniji.

Kdaj in za koliko si bodo poslanci zdaj znižali plače, ni jasno, čeprav v vodstvih obeh domov zagotavljajo, da bodo kljub umiku tega predloga plače uskladili z evropskimi do konca leta. Je pa Monti uspel poslance prepričati, da bodo po novem do pokojnine upravičeni šele pri 60 in ne že pri 50 letih starosti.

Komentarjev 2
  • Trsten 14:17 24.februar 2012.

    Monti je eden od grupe Bilderberg. Ta golazen hoče uničiti svet ter postaviti novo ureditev po svoji meri.

  • mirko 20:01 15.december 2011.

    Ravno to jaz trdim ves čas, da se bo zgodilo v eni večjih držav evrovalute. Očitno sem edini laik v ekonomiji, ki pravilno napovedujem scenarije. Čudi pa me, da od naših kvazi strokovnjakov v ekonomiji nobeden tega ni predvideval. Kaj ...prikaži večj so pa potem pravzaprav delali na fakultetah. Še vedno trdim, da se evru zelo maje pod nogami. Po drugi strani pa slišim naše politike "bog ne daj, da se kaj takega zgodi". In če se bo? A bomo kar pocrkali? In zaradi tega, bog ne daj, še vedno ne delajo plana "B", kot ga ima marsikatera država v evrovaluti že narejenega (Nemčija ga sigurno ima).