Svet
7 ogledov

Bo papež obiskal Hrvaško?

Premierka Kosorjeva je Vatikan obiskala marca, zdaj je na vrsti predsednik držav Žurnal24 main
Hrvati ugibajo, ali bo predsednik Ivo Josipović v soboto, ko obišče Vatikan, na obisk Hrvaške povabil papeža Benedikta XVI. To bi namreč pomenilo visoke stroške.

Ali bo ali ne bo povabil papeža k nam, se v teh dneh sprašujejo Hrvati. Predsednik Ivo Josipović Vatikan obišče v soboto in tudi znotraj urada predsednika naj bi se kresala mnenja glede povabila. Skrivnostnost glede vabila je tudi posledica strogega vatikanskega protokola, ki zahteva veliko diskretnosti pri vabljenju papeža, poroča Jutarnji list. Če povabilo zavrne, ker nima časa, ga lahko to očrni v očeh zavrnjene države.

Josipović pa mora rešiti ne le problem diplomatskega vabila, ampak tudi to, kako bo pred Hrvati opravičil stroške. Zadnji obisk papeža, ko je bil na tem mestu še papež Janez Pavel II., je leta 2003 proračun olajšal za dobre 4 milijone evrov.

Res pa je, da je Hrvaška papeža že povabila na obisk, pravzaprav je to javno brez oziranja na diplomacijo ob prvem srečanju s papežem naredila premierka Jadranka Kosor. Nad reakcijo papeža je bila navdušena: "Papežev odziv je bil odličen. Mislim, da nas bo morda obiskal leta 2011."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.