Svet
76 ogledov

Bo tako hudo kot leta 1962?

orkan xaver EPA
Nemčija v strahu pred orkanom Xaver.

Sever Nemčije bo jutri dosegel orkan Xaver, ki se bo pomiril šele v petek popoldne. Kot napovedujejo meteorologi, bo zagotovo nastopil kaos. Pričakujejo namreč močan veter, neurja in snežne meteže.

"Zagotovo nas bo zajelo močno neurje. Vremenska napoved kaže na podoben scenarij, ki je Nemčijo doletel leta 1962 ali 1976,“ časnik Bild povzema mnenja nemškega inštituta za vreme in klimatske spremembe IKW. Februarja leta 1962 je bil Hamburg pod vodo. Nasipi so na kar 60 mestih popustili in voda je poplavila celo mesto, v katerem je umrlo 315 ljudi. Skupno je takrat v neurju življenje izgubilo 340 oseb.

Nasipi so danes višji in bolj stabilni, kljub temu so Nemci v velikem strahu. Močan veter, ki naj bi ponekod dosegel hitrost 190 kilometrov na uro, pa ne bo divjal le ob severni obali Nemčije, ampak naj bi dosegel tudi notranjost države, zato se nanj pripravljajo tudi v Berlinu in zvezni deželi Saška-Anhalt.

Halligen zagotovo pod vodo

Otočje Halligen bo zagotovo poplavilo. Župan je za dva dni ukinil vse trajekte, ki peljejo na otoke. Prebivalcem so razdelili protipoplavne vreče. "Ko bo prišla poplava, bo vsak (otok) moral poskrbeti sam zase. Zato je situacija še bolj stresna,“ je povedal župan Matthias Piepgras.

Jutri bo v nekaterih mestih odpadla šola. Ali se bodo otroci v šolske klopi lahko vrnili v petek, bo znano jutri. Gasilci pa se trudijo zbrati čim več prostovoljcev. Pri orkanu Christian, ki je divjal "le" 4 ure in pol, so morali gasilci na kar 250 intervencij, zato je strah pred Xaverjem še toliko večji.

Povečali bodo tudi število avtobusov in metrojev, da ljudem ne bo treba na cesto z avtomobili. Nemške železnice pa so svojim potnikom odsvetovale potovanja na sever države. Več vlakov in letov bodo namreč prisiljeni odpovedati.

V strahu tudi Švedi in Danci

Na Xaverja se pripravljajo tudi na Danskem in na jugu Švedske. V četrtek v švedskem Schonenu že od poldneva ne bodo vozili vlaki, danske železnice pa bodo delovale okrnjeno. Bodil, kot orkan imenujejo na Danskem, naj bi polotok Jutland zadel v četrtek opoldne.

Dansko prestolnico Koebenhavn naj bi neurje medtem doseglo do večera. Če bi bilo neurje zelo močno, bodo morda zaprli tudi most Oresund, ki povezuje Dansko in Švedsko. Strokovnjaki opozarjajo pred sprehodi v gozdovih v četrtek in petek, saj bi se lahko končali tragično, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.