Svet
16 ogledov

Bo tudi hrvaškega ministra odnesla baraka

Baraka ministra slika zaslona/Slobodna Dalmacija
Nad novega hrvaškega ministra so se zgrnili hudi očitki

Lažno prijavljeno bivališče za ugodnejši davek, fizični spopadi, bil je priprt, ima sodni spor s sosedom, na sumljiv način je pridobil zemljišče in posojilo od države, vprašljiv status vojnega invalida, vsi ti sumi so drugi dan ministrovanja padli na novega hrvaškega ministra za veterane Mija Crnoja. 

Sestanek, na katerem se odločajo, ali ga bodo zamenjali, poteka že od treh popoldne, ob desetih zvečer pa še ni bil zaključen. 

Le nekaj ur miru je imel minister v pisarni, ki mu jo je blagoslovil škof Vlada Košić, potem se je izvedelo, da ne živi v Samoboru, kjer je prijavljen, ampak v Zagrebu, kjer pa je dohodnina 18-odstotnih točk višja.

Na Hrvaškem je v preteklih letih že bilo več kazenskih postopkov zaradi lažne prijave prebivališča, ko so ljudje zaradi nižje obdavčitve imeli materialno korist, med drugim proti nekdanjem predsedniku uprave Ine Tomislavu Dragičeviću, ki so mu očitali 40.000 evrov neplačanega davka. 

Stalni naslov tam, kjer je le baraka

Potem se je usulo še huje. Stalni naslov ima namreč minister na naslovu, kjer stoji le lesena baraka. To zemljišče v Samoboru je kot vojni veteran in invalid za reševanje stanovanjskega problema dobil brezplačno od države, na njem pa bi moral v treh letih postaviti hišo, za kar je prav tako dobil kredit. Ker hiše ni postavil, bi moral zemljišče vrniti, a ga ni, zdaj bo sodne postopek za vrnitev zemljišča sprožilo mesto Samobor. 

Da bi lahko reševal stanovanjski problem na račun države, se je po poročanju medijev moral najprej znebiti nepremičnine, ki jo je podedoval od matere, ki jo je menda podaril. 

Ima bolezen možganov?

Sumljivo je tudi, kako je dobil status vojnega invalida, saj so njegovo zahtevo najprej zavrnili, nato pa je več let kasneje dobil status 60-odstotnega vojnega invalida. Jutarnji list je neuradno izvedel, da so mu ga odobrili na podlagi bolezni, ki jo je dobil zaradi bojevanja, šlo pa naj bi za nekakšno bolezen možganov, točne diagnoze niso izvedeli. 

Crnoja je bil po navedbah nekaterih medijev tudi v priporu zaradi fizičnega napada na voznika avtobusa, toži pa se s sosedo, ki ji je menda zavaril vrata garaže. 

Njegov edini odziv je bil, da gre za sramotno gonjo, ki ima za edini cilj zrušiti novo vlado. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Five 08:00 28.januar 2016.

    Zelooo problematični ljudje, se danes pulijo za pomembne položaje.Nujno rabijo posebno obravnavo.Kaj pravite, kakšno obravnavo?

  • dragec 00:39 28.januar 2016.

    Sem mislil,da so samo naši miistri fuknjeni