Svet
46 ogledov

Bo Turčija kmalu evropska Florida?

Alanya Shutterstock
Medtem ko se gospodarska kriza v državah z evrom poglablja, postaja Turčija za zahodnoevropske upokojence vse bolj zaželena država. Cena počitniške hiše z bazenom namreč stane 130 tisoč evrov, apartma pa se lahko dobi že za 40 tisočakov. Da o nizkih življenjskih stroških ne govorimo.

Gospodarska kriza, ki je zajela večji del evropskih držav, spreminja tudi življenjske navade povprečnega nemškega upokojenca.

Slednji se namreč bojijo, da bi se lahko zaradi krize v evroobmočju močno podražili vsakodnevni stroški, zaradi česar bi si lahko ob skoraj nespremenjenih pokojninah privoščili vedno manj stvari.

Zato razmišljajo, da bi se preselili v Turčijo, kjer bi lahko za svoj denar živeli zelo udobno življenje.

Poslovni partner nemške nepremičninske družbe Hans-Rainer Lindner je povedal, da lahko dvosobni apartma dobite že za 40 tisoč evrov, 120 kvadratnih metrov veliko hišo s teraso, vrtom in bazenom pa za 130 tisoč evrov.

Poceni je tudi hrana, saj na primer kilogram paradižnika v znanem obmorskem turškem letovišču Alanyja stane le 80 centov.

"Nemški par tako lahko živi udobno življenje v Turčiji s 700 evri na mesec," je dejal za nemški časnik Die Welt in dodal, da se za nakup nepremičnin tam zanimajo Nemci, starejši od 60 let.

Treba je pohiteti

Zahodnoevropski upokojenci bodo morali zelo pohiteti, saj Lindner napoveduje, da se bodo turške nepremičnine zaradi rastočega turškega srednjega sloja in velikega povraševanja po njih, le še dražile.

Medtem zaradi vse višjih cen nafte postaja dražja tudi hrana. Turška centralna banka za letos tako predvideva 7,62-odstotno inflacijo – najbolj se bodo podražile elektika, nafta in hrana.

V času, ko se cela Evropa ukvarja s krizo, pa Evropejcem ne gre na roke niti evro, saj je ta v primerjavi z turško liro izgubil nekaj vrednosti. V samo devetih mesecih se je kupna moč v evrih v Turčiji zmanjšala za devet odstotkov.

"Vsak, ki razmišlja o nakupu počitniške hiše ali apartmaja v Turčiji, naj se za to odloči takoj," ob tem svetuje Lindner.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 09:45 23.maj 2012.

    Ekonomija ni ekzaktna veda , ampak zelo enostavna, kako priti do profita ali cenejšega izdelka in to na račun vseh drugih in še to zelo kratkoročno in za ostale škodljibvo . To je enostavno ciganska logika .

  • mirko 19:47 21.maj 2012.

    Ta selitev denarja v poceni dežele preprosto ne bo vzdržalo ekonomske logike. Pokojnine nikakor ne bodo mogle ostat na istem nivoju, če se bo denar zapravljal v tujini saj se bo s tem zmanjšala potrošnja in posledično bo na trgu ...prikaži več manj povpraševanja po dobrinah in storitvah, kar pomeni manjša naročila tovarnam in manj delovnih mest. Vse skupaj povzroči upad prihodka v državno blagajno in tudi manj denarja za pokojnine. Ta krog je sklenjen in vsi so odvisni eden od drugega. Potem se bodo začele nižat z raznimi reformami pokojnine tudi v Nemčiji in za nemške upokojence v Turčiji takrat ne bo več tako poceni življenje.