Svet
12 ogledov

Bo tvit partnerice uničil ugled Hollanda?

Francoise Hollande Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande je zaradi tvita svoje partnerice tarča kritik.

Francoski predsednik Francois Hollande se je moral zaradi tvita svoje partnerice Valerie Trierweiler soočiti s prvim resnejšim političnim napadom. Trierweilerjeva je namreč na družabnem omrežju Twitter zaželela srečo socialističnemu "odpadniku" Olivieru Falorniju, ki se bo v nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev v kraju La Rochelle za poslanski sedež spopadel s Segolene Royal, nekdanjo Hollandeovo partnerico in materjo njunih štirih otrok. Hollande pa je že pred tem javno podprl Royalovo.

"Zaradi te afere sta naša država in naš predsednik predmet posmeha," je za radio France Inter ocenil Eric Ciotti iz desnosredinske stranke UMP. Slišati je celo pozive, da bi bilo treba sprejeti nov zakon, ki bi urejal vlogo prve dame. Vodja UMP Jean-Francois Cope je sicer ocenil, da gre za nepomemben pripetljaj, ki ne bi smel odvrniti pozornosti od bistvenih stvari, kot so volitve in kriza.

Bo tvit škodil socialistom?

Do omenjenega tvita so ostri tudi mediji, ki ocenjujejo, da gre za "zadrego", ki lahko škodi socialistom. "Francoski prvi spodrsljaj" piše na naslovnici dnevnik Liberation in dodaja, da je Trierweilerjeva postavila predsednika v "neprijeten položaj". Desno usmerjeni Le Figaro gre korak dlje in meni, da je omenjeni tvit zasejal "osuplost in zmedo" v Hollandeovi Socialistični stranki in bo imel "hude posledice".

Rivalstvo med zdajšnjo in nekdanjo partnerico

Rivalstvo med zdajšnjo in nekdanjo Hollandeovo partnerico je sicer že dolgo predmet številnih ugibanj v Franciji. Hollande je na primer lojalno stal ob Royalovi, ko se je na predsedniških volitvah leta 2007 neuspešno spopadla z zdaj bivšim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem iz vrst UMP. Obenem naj bi bil že od leta 2005 v razmerju s Trierweilerjevo, sicer dvakrat ločeno 47-letno novinarko in materjo treh otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.