Svet
2815 ogledov

Bo vodenje EU naslednjega pol leta katastrofalno?

Jean-Claude Juncker EPA
Predsednik Evropske komisije odkrito podvomil, da bo naslednja predsedujoča država sposobna voditi unijo skozi zahtevne naloge.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v pogovoru za nemški tednik Welt am Sonntag podvomil, da je Romunija sposobna uspešno voditi Svet EU. Po njegovi oceni je država tehnično dobro pripravljena na predsedovanje, a ne razume, kaj pomeni predsedovanje drugim državam članicam Evropske unije.

"Menim, da vlada v Bukarešti še ne razume popolnoma, kaj pomeni, prevzeti predsedovanje nad ostalimi državami EU. Za celostno delovanje je potrebna tudi pripravljenost, da se drugim prisluhne ter močna volja, da se lastne potrebe postavi na stran. Tu imam dvome," je pojasnil Juncker tri dni preden bo Romunija prevzela predsedovanje.

Ob tem je podvomil tudi v notranjo stabilnost države, saj Romunija trenutno v Evropi ne more nastopati kot "trdna enota". Po njegovi oceni mora biti država poenotena, da lahko v času predsedovanja spodbuja enotno Evropo.

EU čaka marca zgodovinski dogodek, saj naj bi prvič doslej iz nje izstopila ena od članic. Prav tako EU čakajo še številni drugi izzivi na področju migracij, gospodarstva, zunanje politike ...

V Bukarešti so v odzivu na Junckerjeve izjave zagotovili, da "ne želijo izvažati notranjepolitičnih razlik v stališčih". Kot sta v skupnem sporočilu za javnost še zapisala zunanji minister Teodor Melescanu in minister za evropske zadeve George Ciamba, je romunsko predsedovanje Svetu EU strateški projekt.

Juncker se je pogledal v ogledalo in "zamešal levo in desno stran"

Romunski minister za trgovino in podjetništvo Radu Oprea pa je na Facebooku zapisal, da je "Juncker postavil pravo diagnozo, a se pri tem pogledal v ogledalo in zamešal levo in desno stran". Poudaril je še, da so tudi v drugih članicah unije notranjepolitične razprtije, ne le v Romuniji, povzema STA. 

Romunija bo polletno predsedovanje Svetu EU prevzela 1. januarja od Avstrije. Romunski predsednik Klaus Iohannis je še sredi novembra ob odstopu ministra za evropske zadeve Victorja Negrescuja trdil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU. Nedavno pa je vendarle ocenil, da so pripravljeni.

Romunija, ki se je EU pridružila leta 2007, je od začetka članstva veljala za eno uniji bolj naklonjenih držav, vendar pa je v zadnjem času zavzela nacionalistično retoriko. Med drugim je v sporu z Brusljem, ker je omilila protikorupcijsko zakonodajo, kar je v začetku lanskega leta sprožilo najbolj množične proteste v Romuniji od padca komunizma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Janez Janezz 18:13 30.december 2018.

    Išias pušča hude posledice, če se redno ne zdravi s konjakom, po možnosti francoskim. Pri Romunih še niso opazili kroničnega obolevanja za išiasom, torej ne bo težav.

  • ferlic 06:16 30.december 2018.

    Junker,Junker kaj bo s tabo tak pijan nisi več za nobeno rabo..

  • loco 20:31 29.december 2018.

    Za prihodnost EU bodo odločilne volitve v parlament maja 2019, pijanček ni tisti, ki bo določil prihodnost Evropejcev ampak mi sami na teh volitvah. Bomo obtali kot krščanska civilizacija ali pa bomo zabredli v civilne vojne s priseljenci iz Afrike in BV.