Svet
5 ogledov

Bo Vujanović dobil še en mandat?

Predsednik bo postal tisti, ki bo v prvem krogu prejel več kot 50 odstotkov glas Žurnal24 main
V Črni gori so danes drugič od neodvisnosti države leta 2006 volili predsednika. Zmaga se obeta sedanjemu predsedniku Filipu Vujanoviću, za katerega bi bil to že tretji petletni predsedniški mandat. Njegov edini tekmec je neodvisni kandidat Miodrag Lekić, vodja zveze opozicijskih strank Demokratska fronta.

Zadnje javnomnenjske ankete 58-letnemu Filipu Vujanoviću, kandidatu vladne Demokratske stranke socialistov (DPS) in tesnemu zavezniku najvplivnejšega politika v državi Mila Đukanovića, napovedujejo skoraj 55-odstotno podporo. 65-letni Lekić, profesor in izkušen karierni diplomat ter nekdanji zunanji minister, naj bi dobil 45,3 odstotka glasov.

Koalicijska partnerka DPS - Socialdemokratska stranka (SDP) - je pozvala k bojkotu volitev, ker je kandidatura Vujanovića po njeni oceni protiustavna. Ustavno sodišče je sicer razsodilo, da njegov tretji mandat ni v neskladju z ustavo, čeprav ustava omejuje število predsedniških mandatov na dva. Vujanović je namreč predsednik od leta 2003, ustavno sodišče pa je odločilo, da njegov mandat pred neodvisnostjo države leta 2006 ne šteje.

To je sicer prvič od leta 1997, da SDP, dolgoletna koalicijska partnerka Đukanovićeve DPS, ni podprla kandidata te stranke.

Volišča so bila odprta od 7. do 20. ure, prve izide naj bi objavili pozno zvečer. Pričakovati je okoli 40-odstotno volilno udeležbo, najnižjo doslej.

Potek volitev bodo nadzirali domači opazovalci ter opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.