Svet
24 ogledov

Bo Wikileaks spodnesel veleposlanika?

Diplomatske depeše libijskega voditelja opisujejo kot živahnega in ekscentričneg Žurnal24 main
Združene države Amerike bodo po vsej verjetnosti zamenjale svojega veleposlanika v Libiji, saj je Wikileaks objavil dokumente o Gadafiju, ki jih je možakar zadnje obdobje pošiljal v Washington.

Veleposlanika Gena Cretza, poklicnega diplomata, ki je bil na mesto imenovan leta 2008, je ameriško zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor v Washington. Neimenovani ameriški uradnik, ki je poudaril ozadje občutljivosti diplomatske zadrege, je dejal: "Eno izmed vprašanj, ki se se nam trenutno poraja v glavah, je ocenjevanje njegove sposobnosti, da kot veleposlanik služi našim interesom v luči tega, kar se je zgodilo."

Diplomatske depeše libijskega voditelja opisujejo kot živahnega in ekscentričnega, njegovi svetlolasi ukrajinski spremljevalki pa namenjajo oceno seksapilnosti. Slednja naj bi po besedah ameriškega diplomata za Gadafija skrbela kot izšolana medicinska sestra.  

"So nam Libijci zaradi Wikileaksa izrazili zaskrbljenost? Seveda," je dejal ameriški uradnik. "Naš odnos z Libijo je zelo kompleksen. Takšen je bil že pred Wikileaksom in takšen bo tudi po Wikileksu." Ameriško zunanje ministrstvo sicer javno navaja, da s strani libijske vlade ni prišla nikakršna prošnja ali zahteva po odstranitvi Cretza. P. J. Crowley, tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva, je na zadnji javni seansi celo navedel, da opravljivec za zdaj ostaja na mestu veleposlanika.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Hilary ne popušča
Sporni dokumenti, ki jih v javnost v intervalih lansira spletna stran Wikileaks, še vedno luknjajo ameriške diplomatske odnose s številnimi državami. "Razkritje dokumentov je okužilo odnose med našimi veleposlaniki in številnimi vladami. Po oceni povzročene škode bomo naredili korake, ki bodo krpali diplomatske luknje," poudarja visoki uradnik.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton kljub zadnjim pretresom zunanje politike od svojih veleposlanikov zahteva nadaljevanje dela in zagotavljanje informacij, ki so pomembne in bistvene za Ameriko. "Ne bomo se pretvarjali, niti spreminjali. Smo, kar smo," je poudarila v enem izmed zadnjih govorov pred novinarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.