Svet
11 ogledov

Bodeča žica okoli Bangkoka

Bangkok protest vojska protestniki
1/12
Žurnal24 main
Tajske varnostne sile so zasedle središče Bangkoka in ga obdale z bodečo žico, s čimer so protivladnim protestnikom preprečile zasedbo finančnega središča prestolnice.

Poslovni predel Silom je zasedlo več tisoč pripadnikov vojske in policije, oboroženih s puškami in drugim orožjem.

Gre za prvo posredovanje vojske po neuspešnem poskusu zatrtja protivladnih protestov pred devetimi dnevi, ko je bilo ubitih 25 ljudi, več kot osemsto pa ranjenih. Tiskovni predstavnik vojske Sunsern Kaewkumnerd je opozoril, da so vojaki oboroženi s pravimi naboji in da bo vojska mesec dni trajajoče proteste zatrla, ko bodo pripravljeni. "Oblasti se imajo pravico zaščititi. Vojaki bodo oboroženi s pravimi naboji, ko bodo na dolžnosti, ker jim moramo dati možnost, da se obranijo," je dejal Sunsern.

Privrženci nekdanjega tajskega premierja Thaksina Shinawatre, ki ga je leta 2006 odstavila vojska, že več kot mesec dni zasedajo posamezne dele Bangkoka, kar povzroča veliko škodo gospodarstvu in turizmu. Protestniki v rdečih majicah so zagrozili, da bodo danes zasedli Silom. Njihov vodja Nattawut Saikuar je obsodil posredovanje vojske in dejal, da bodo odločitev o tem, kam poslati protestnike, sprejeli v zadnji minuti.

"Okrepitve tam niso normalne. Vojaki so zasedli položaje, kjer so ves čas pripravljeni na strel. Videti so, kot da bi bili na bojišču,"
je dejal Nattawut. "Analizirali bomo razmere, da bi ugotovili, da predstavljajo nevarnost za naše ljudi. Ne bi bilo presenečenje, če bi šli neoboroženi ljudje do vojakov in jih pozvali, naj zapustijo območje in se vrnejo v vojašnice," je dodal.

Tiskovni predstavnik vlade Panitan Wattanayagorn ni želel povedati, ali bo vojska posredovala proti protestnikom, ki zahtevajo odstop premierja Abhisita Vejjajive. "Načrt za prevzem območja ostaja, toda enote bodo analizirale, kdaj in kako, da bi se izognile konfrontacijam in spopadom," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.